VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 10

”Kom på rundtur fra Diva til det vildeste vokalensemble via månedens americana”

Fotograf: Album Cover (beskåret)

Så er det tid for mig til at samle op på måneden der gik. Det har været supernemt for mig at udpege det bedste albums, for der er simpelthen et, der rager så højt op over alt andet, der er kommet mine ører i møde.

Først skal jeg dog huske jer på at I som altid kan regne med at det, jeg skriver om her og meget andet i øvrigt, ligger på min åbne Spotify playliste “Trinelise Vaering: What I listen to”.

De sange, jeg omtaler her, ligger i toppen af min liste til og med søndag efter denne artikel g er kommet op. Derefter glider de lidt ned af listen, og ender, hvis de er rigtig gode, nede i den alfabetiske del af listen (alfabetisk efter kunstner) som med fordel kan høres på shuffle.

MÅNEDENS ALBUM 

En rigtig diva”

CELESTE – ”Not Your Muse” (Vinyl/CD/digitalt) – Genre: Nostalgisk neo-soul.  Udgivet: 29. januar 2021

Sikken en stemme og sikken en debut. Var Celeste kommet frem tilbage i 50’erne, var hun blevet en af de helt store jazzdivaer.  Hun har både stemmen, de tilbagelænede fraseringer og den støvede vokal, der får en til at sænke skuldrene og læne sig tilbage.

Jeg fik simpelthen gåsehud, da jeg satte første track på. Her er en af den slags stemmer, man ikke kan få nok af, og som kun kommer forbi med års mellemrum. Der hvor man tænker, at det ikke er så vigtigt, hvad de synger, men bare at de bliver ved.

Mens det nok først og fremmest balladerne, der rører mig med deres anstrøg af længsel efter svundne tider, er der dog også flere fede uptempo neo-soul sange fx ”Love is Back” og ”Stop this Flame”, hvor vi er ovre i noget klassisk soul alla Sharon Stone & the Dab Kings.

Dog lægger Celeste sig tæt op ad Amy Winehouse’s mere moderniserede greb på produktion af rytmegruppe, noget man efterhånden genkender, som en særlig britisk tradition for neo soul. Men for mig var det balladerne, jeg faldt for og lur mig i øvrigt om ikke, vi kommer til at høre Celeste synge det næste James Bond tema. Det ligger lige til højrebenet!

Celeste har alt det, der skal til for at blive en kæmpe diva. Hun er ufattelig smuk både at se på og lytte til. Jeg er helt solgt.

MÅNEDENS ANDRE ALBUM

Det vildeste vokalensemble

SAN SALVADOR – ”La Grande Folie” (CD/digitalt) – Genre: Vocal-World Udgivet: 22. januar 2021

Jeg har selv et band, der hedder Tone of Voice Orchestra, hvor vi er 4 sangere og 6 instrumentaliser. I den forbindelse har jeg været på jagt efter andre ensembler med mange vokaler. Forleden faldt jeg så over dette helt fantastiske franske vokalensemble. Deres album er godt nok fra januar, men jeg synes ikke, at I skal snydes for dem.

Deres nye album hedder “La Grande Folie” og jeg kan anbefale titelnummeret, der er en 15 minutters vokal tour de force. De er simpelthen for vilde. Man kan høre deres inspirationer kommer fra mange kulturer, bl.a. den bulgarske sangtradition, men de er også helt deres egne. Her får I lige en lidt kortere smagsprøve.

Månedens Americana

PONY BRADSHAW – ”Calico Jim”  (Vinyl/CD/digitalt) – Genre: Latin-Indie  Udgivet: 29. januar 2021

Bradshaw er fra Georgia. Hans tekster er befolket af skæve eksistenser fra et Amerika langt fra alfarvej. Det er sådan et album, der kommer til at køre en del på min bilradio, kan jeg forudsige.

Månedens sangskriver

Lily Talmers –  ”Remember Me as Holy ” (digitalt) – Genre: indie/folk  Udgivet: 11. februar 2021

Denne unge kvinde fra Michigan er sangskriver af den traditionelle slags, altså sådan en med en guitar og et følsomt udtryk. På den måde skiller hun sig ikke ud, men ved nærmere lytning er hendes sange alligevel ekstra fine, og hendes udtryk så smukt afstemt med fine arrangementer omkring hendes sange, at jeg meget gerne vil anbefale hende. Så selv om vi er i en genre, hvor det er svært at skille sig ud, synes jeg faktisk hun gør det.

FOTO ART BY – Frosted Mikan – lånt fra Lily Talmers Facebook

DAVID GRAY – “Skellig” (Vinyl/CD/digitalt) – Genre: folk (rock) Udgivet: 19. februar 2021

En meget mere erfaren kunstner, er engelske David Gray med snart 30 år på bagen som album kunstner. Jeg kender ikke hans bagkatalog på over 10 studiealbum, men jeg faldt over titel sangen her, og opdagede så, at det var et album fuldt af gode sange og en varm eftertænksom stemning. Der er noget tidløst over disse let keltisk farvede sange og deres udførelse.

Månedens kunstneriske transformation

Gabriel Rios – ”Flore” (Vinyl/CD/digitalt) – Genre: Barberet indie  Udgivet: 12. februar 2021

Rios har boet det meste af sit voksne liv i Belgien, men er født i Puerto Rico. Han skriver normalt på engelsk i et indie/aong-writer univers. Jeg har set ham live sammen med The Colorist Orchestra sidste år i januar, et oplevelse jeg har skrevet om her på siden.

“Flore” er Rios’ 5 album og det første på hans modersmål spansk. Det er en hyldest til de sange hans far og farfar lyttede til, med andre ord I princippet covers af latin amerikanske klassikere. Der er faktisk, ligesom hos Celeste, et nostalgisk blik på verden igennem hele denne produktion, selvom alle sangene med overraskende produktionsmæssige greb har fået en tur i tidsmaskinen og er landet sikkert i nutiden.

Jeg kan også godt anbefale at kaste et lyt efter de nye udgivelser fra danske Dopha, amerikanske Jilette Johnson, Katy Kirby, Another Michael og australske Odette.

ALBUMS JEG HOLDER UDKIG EFTER I MARTS:

Hailey Whitters – Juliene Baker – Elizabeth and the Catapult – Adult Mom – Bernice –  Selina Gomez – Sting – Alice Phoebe Lou – Lana Del Rey –  Noga Erez – TuneYard og mange flere …
Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.