VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 12

"Månedens musikalske fornøjelser stikker i alle retninger"

Fotograf: Brian Selander

Så er jeg igen klar med mine varmeste anbefalinger af de albums, jeg har lyttet til med størst fornøjelse blandt månedens høst. Mine favoritter stikker af i flere retninger. Vi skal bl.a. en tur til Tel Aviv. I skal også lytte til en pakistansk sangerinde, og I skal som sædvanligt have et skud indie, hvorimod det ikke er lykkedes mig at tabe mit hjerte til et reelt country- eller folk album denne gang. Sådan er månederne så forskellige, når man som mig er optaget af mange genrer.

Mine favoritsange, fra de albums jeg skriver om her og meget andet god musik i øvrigt, kan I altid finde på min åbne Spotify playliste “Trinelise Vaering: What I listen to”. Et direkte link finder I sidst i denne artikel. Følg min playliste (det gør man jo ved at smide et hjerte efter den) og kom tilbage hver uge og lyt med på alt det, jeg går og finder.

MÅNEDENS ALBUM(s):

”Super cool på en trodsig og helt uamerikansk måde”

NOGA EREZ – ”KIDS” – Genre: Electronic alt- pop. Udgivet 26. marts 2021

Den 27-årige sanger, sangskriver og producer Noga Erez er israeler, og jeg må da indrømme, det ikke er hver dag, jeg falder over kunstnere fra Mellemøsten. Jeg vil dog lige minde jer om en anden israeler, Asaf Avidan med den vilde stemme, som jeg også har omtalt her på siden.

SÅ der må jo være et kreativt musikmiljø på de kanter, vi ikke ved nok om. Noga Erez har faktisk spillet på Roskilde Festival i 2017, men jeg stødte først på hende her i starten af ’20, da jeg som alle andre fik rigelig tid til at surfe på YouTube.  Her faldt jeg over en akustisk live-udgave af sangen ”Views”, en sang som også ligger på det ny album, dog i sin ”oprindelige” elektroniske form.

Undervejs mod albummet, har hun smidt fire sange først i deres elektroniske format med tilhørende stramt visuelt iscenesatte kunstvideoer, og siden i lige så stramt og sofistikeret arrangeret håndspillede akustiske versioner. Jeg deler en sang i to udgaver herunder, og jeg vil anbefale, at I ser begge versioner. Det er nemlig virkelig interessant at høre, hvordan Erez og hendes partner Rousso får transformeret det elektroniske landskab til et akustisk univers. For mig at høre, er de to versioner fuldstændig ligeværdige.

Jeg bliver i SÅ godt humør af at tænke på, at  der sidder en total ûber cool kvinde i Tel Aviv, så langt fra den amerikanske alfarvej og kører sin ting, og at hun i den grad er lykkedes med at tage den helt hotte del af den udenlandske (inkl. den amerikanske) musikpresse med storm.

Først de akustiske version af ”End of the Road”:

og her den elektroniske albumversion af selvsamme nummer:

”Noget så sjældent som et helt album uden fejlskud”

FLOCK OF DIMES – ”Head of Roses” – Genre: indie rock. Udgivet: 2. april 2021

Flock of Dimes dækker over den 34-årige amerikanske sanger, sangskriver og musiker Jenn Wasners solo projekt. ”Head of Roses” er hendes andet udspil under det navn.

Der er noget Sharon Van Etten’sk i Jenn Wasners måde at skrive melodier på. Måden hun trækker sine langstrakte og rolige linjer ud af det musikalske materiale. Lange seje melodier, uden nogen hurtige ryk eller friske tonespring.

Der simpelthen så mange gode sange på det album. Normalt, når jeg hører albums igennem for første gang, er jeg glad, hvis jeg har sat hjerter ud for 4 sange, som jeg vil beholde i mit loop. Ved første gennemkørsel af ”Head of Roses” havde jeg hele syv behjertede sange! Dette er noget så sjældent, som et helt album uden egentlige fejlskud. Der er simpelthen ingen numre, der bare fylder.

Det er så også et album, hvorfra det er svært at pege på nogen sange frem for andre, fordi sangene er ret forskellige. Nogen er guitar dreven indie rock, andre har flere elektroniske detaljer og andre igen er grundlæggende americana med kant. Alt er mere end almindeligt velspillet. Der er ligefrem en skøn kaotisk og rimelig lang guitar solo at finde for enden af den 6:22 minutter lange og storsmittende ”Price of Blue”.

”En lise for sjælen”

AROOJ AFTAB – “Vulture Prince” – Genre: Sufi / New Age. Udgivet 23. april 2021

Arooj Aftab, der er født og opvokset i Pakistan, kom til USA for at studere på Berkley College of Music og blev hængende. Dette er hendes tredje album. Jeg hørte det 5 gange fra ende til anden her over den første weekend. Jeg nød simpelthen at være i rummet, mens disse langsomme bløde sange flød forbi i en rolig strøm. Aftabs foredrag læner sig op af klassisk sufi tradition, men måden hun iscenesætter sangene og giver dem form med sin blødere stemme og med akustisk guitar, kontrabas og let percussion, giver helheden et mindre traditionelt og mere minimalistisk udtryk, der på mange måde læner sig op af noget New Age frem for et “world music” udtryk.

Flere ANBEFALELSESVÆRDIGE ALBUMs

”Skarpsindig musikalsk arkitektur”

SON LUX – “Tomorrow lll” – Genre: eksperimenterende/elektronisk. Udgivet: 16 april 2021

“Tomorrow lll” er sidste album i en ambitiøs trilogi udgivet mellem august 2020 april 2021. Alle tre album indeholder totalt spaciøse, ekstravante og overvejende elektroniske kompositioner. Nogen numre er med vokal, andre er instrumentale. Det er udfordrende og eksperimenterende musik, men det er også bare vældig vældig smukt og minder på mange måder om det, man, når det spilles af klassiske instrumenter, kalder “ny musik” blandet med sporadiske elementer af popmusik.

”Tomorrow lll” indeholder tydeligt artikulerede, ideer, dragende soundcscapes, nogle intime og prunkløse, mens andre rejser store orkestrale om end primært elektroniske scenerier. En rigtig god lytte oplevelse især I et par høretelefoner.

OG OG OG……. I skal da også lige kaste et lyt efter:

YELLOW OSTRICH fra Brooklyn, leverer afslappet indie pop gennem en hel håndfuld fine sange på deres gennem sympatiske album ”Soft”.

Men er man mere til udtrykkeligt Britisk Engelsk? Så giv det nye DRY CLEANING album med spoken word over post punk et lyt eller to værd.

Og … lidt country blev det jo så alligevel også til:

JOHNNY CASH – ”FOREVER WORDS EXPLANDED”. Et album med fortolkninger af Johnny Cash’s brede katalog. Udkom oprindeligt i 2018 med 16 sange, men er nu udgivet i en udvidet digital version med hele 18 ekstra numre. .

Jeg synes især, at det er forfriskende at høre hans sange blive fortolket af kvindestemmer, som f.eks. Jewel, Rosanne Cash, Alison Krauss eller ikke mindst I’m With Her, der leverer et af mine favorit bidrag.  

Og så er der jo også lige …

Gode, og nå ja efterhånden også ret gamle, men stadig flot syngende 80-årige TOM JONES er ude med et cover album, hvor fra jeg har fundet denne kloge perle, der oprindeligt er skrevet og indspillet af den glimrende – og i øvrigt ligeledes albumaktuelle amerikanske artist Todd Snider, der herhjemme nok stadig er mest kendt for hans “Alright Guy” hit tilbage fra 1994.

Er man til noget mere vildt og eksperimenterende er TUNE YARDS et spændende bekendtskab:

Det er dansk, det er …

Der findes ikke officielle videoer – men blot lydklip fra de næste par danske udgivelser, som jeg gerne vil anbefale:

Bluessangeren THORBJØRN RISAGER er ude med et nyt album ”Taking the Good with the Bad” sammen med makkeren Emil Balsgaard – og det rummer både nye Risager kompositioner og en række vellykkede cover numre.

Ovenstående er en ny fra Risager, men Tom Waits’ “Christmas Card from a Hooker in Minneapolis” er nok en af mine favoritter på albummet. Risager synger som altid virkelig godt med masser af den rette slags grus i vokal-maskineriet.

Derudover har sangerinden LILLY (Lilly-Ann Hertzman) har med “The Song Is You” leveret et fint smukt afstemt jazz album, med hendes fornemme vokal helt i front.


ALBUMS JEG HOLDER UDKIG EFTER I de kommende uger er …

Rosie Tucker, Girl in Red, Johnny Flynn, Old Sea Brigade, Bilie Marten, Olivia Rodrigo m.fl.

Der har natruligvis også været anledning til at nyde et hav af gode singler. Alt det og meget mere finder i på min playliste lige her:



Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.