VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 13

"Unge kræfter leverer månedens stærkeste udspil"

Fotograf: Album cover (Billie Martin) - beskåret t

Det har været en stærk måned for musik udgivelser, og især med nogen meget meget unge kvinder helt i front. Mine favoritsange, fra de albums jeg skriver om her og meget andet god musik i øvrigt, kan I altid finde på min åbne Spotify playliste “Trinelise Vaering: What I listen to”. Et direkte link finder I sidst i dagens post. Følg gerne min playliste (det gør man jo ved at smide et hjerte efter den) og kom tilbage hver uge og lyt med på alt det, jeg går og finder.

MÅNEDENS ALBUM:

Billie Eilish meets Fiona Apple, ku’ det ik være fedt? Og det er det!


DODIE – ”Build a Problem” – Genre: Akustisk indie pop. Udgivet 7. maj 2021

Engelske Dodie laver legende og kreativ primært akustisk indie pop med hjemme-hos stemning, arrangeret med håndspillede instrumenter, fine minimalistiske melodier, sødmefyldt vokal og håndpercussion. Det er simpelthen bund musikalsk og indimellem decideret rørende.

Dodie spiller selv de fleste bærende roller på baritonukulele, piano, guitar, cello og klarinetter. Nogen gange er der kun lige akkurat nok polstring omkring sangene til at man kan kalde det musik, og ikke bare en stemning. Andre gange er der masser at lyd omkring hende. Men fornemmer dog tydeligt, at hun opsøger et meget intimt rum, hvor balancen mellem for lidt og for meget er nøje afstemt.

ANDRE ANBEFALELSESVÆRDIGE ALBUMS

Et voksent album fra en ung kvinde”

BILLIE MARTEN – “Flora Fauna” – Genre: organisk alternativ indie Udgivet 21. maj 2021

Endnu en sej ung kvinde. Martin er 21 år gammel i dag. Hun udgav sin første EP som 15 årig og brød for alvor igennem to år senere, hvor hun som signet til SONY udgav sit første fulde album, der på mange måder var en forløber til Billie Eilish, Det nye album er mørkere og mere skramlet og der bliver taget flere chancer. Alt sammen noget der klæder hende.

”And I’m so sick of seventeen / Where’s my fucking teenage dream?”

OLIVIA RODRIGO – ”Sour” – Genre: Pop Udgivet: 21. Maj 2021

Rodrigo er 18 år gammel og leverings dygtig i det smittende omkvæd efter det andet. Som resten af den voksne del af familien Danmark mødte jeg først Rodrigo via sangen ”Drivers License”, da Lucca sang den i dansk X-faktor, hvorefter jeg fandt originalen på Spotify og konkluderede, at den holdt, hvad den lovede. Og det er jeg jo så ikke den eneste der synes. 700 millioner streams på Spotify er jo lige godt også en sjat.

På sit album lægger Olivia Rodrigo til gengæld ud men en helt andet type sang nemlig ”Brutal”, Det er et super fedt nummer der sender tankerne i retning af Alanis Morissette med en helt anden og mere aggressiv energi end hendes singler. Det er et af albummets bedste numre, der burde få både teenagere og deres forældre til at spidse ører: ”And I’m so sick of seventeen / Where’s my fucking teenage dream? / If someone tells me one more time /”Enjoy your youth,” I’m gonna cry”

Værd at vente på

ROSIE TUCKER – “Sucker Supreme” – Genre: Indie Rock Udgivet 30. April 2021

Jeg faldt pladask for Rosie Tucker da jeg hørte single ”Ambrosia” tilbage i 2019. Det skulle tage to år og 5 singler at få det album langet over disken. Og heldigvis er det også ret godt. ”Ambrosia” er dog stadig min favorit. Det noget med hendes stemme, den måde melodi snor sig, det skønne temposkift og de distortede guitarer. Videoen er ikke nogen perle, men nyd musikken.

OG OG OG…I SKAL DA OGSÅ KASTE ET LYT EFTER DISSE ALBUM!


Hollandske LUWTEN, der skærer alt det unødige fra I sit elegante og mere abstract indie-pop på albummet “Drafts”-

Danske MARIANNE VAN TOORNBURG – der med sit nye album ”Simpelt”  – giver Dansktop genren en total makeover !

BASCO & JULIE HJETLAND – “Ræk mig Falken”, der spiller (og ikke mindst synger) pan nordisk folk/roots, både kløgtigt, dygtigt og medrivende.

WHO KILLED BAMBI – ”12”. Det århusianske strygeorkester, der har gjort det til deres ting at lave projekter med både danske og internationale artister fra hele spektret af “rytmisk” musik. På dette album blandt andre Bjørn Fjæstad, Lydmor, Cody, Eivør, Ida Wenøe, Julie Maria og Kellermensch.

Fra vores Skandinaviske broderlande, skal I nyde svenske SARAH KLANG og hendes nye album ”Virgo”. I mine øjne har en af Skandinaviens smukkeste stemmer med hendes strejf af country twang midt i, hvad jeg ellers ville kalde vintage pop. Og så kan man jo ikke komme uden om norske GIRL IN RED, der I den grad og velfortjent nok er brudt igennem internationalt med albummet ”If i could make it go quiet”.

Er man glad for Neil Young vil jeg tro at DAMIEN JURADO’S lyse tenor og hans håndspillede vintage sangskrivning, vil falde i jeres smag. Han har netop udsendt albummet “The Monster Who Hated Pennsylvania”

Og så er der HONEYSUCKLE, der spiller progressive folk på deres “Great Divide”. Dvs. de bruger Bluegrass instrumenter mandolin og banjo m.m., men musikken er mere sofistikeret end som så og det er utroligt velspillet og nuanceret instrumenteret og 100% akustisk.

JULIA STONE, der var den ene halvdel af de australske søskendepar “Angus and Julie Stone” er ude med et soloalbum ”Sixty summers”. Og det er noget helt andet end søskendeparrets indie folk.

“she replaces dirt under foot with sticky dance floors, trades blue skies for red lights” som hun skriver om sit album på spotify. For ja, det er virkelig noget andet. Men også en ret skønblanding af sange, der stikker I alle mulige retninger

Aiiii nu må det være nok! Men så var der jo også nyt fra THE BLACK KEYS, der hylder blues historien på “Delta Kream” og Irske HOLLY MACVE, som man ellers godt kunne tro kom fra Nashville, med sine excentriske country knæk, på hendes nye album “Not the Girl”.


Og I får da lige den sidste – before i’m Gone! JORJA SMITH – hvis nye album”Be Right Back” igen mindede mig om, at hendes take på R & B fraseringer er særligt tilbagelænet og lækkert. Det er et ret uegalt album, men når hun er god, er hun ret god!

ALBUMS JEG HOLDER UDKIG EFTER I de kommende uger er fra K.D. Lang, Rachel Baiman, Lucy Dacus, Tom Odell, Liz Phair mfl. Der har naturligvis også været anledning til at nyde et hav af gode singler. Alt det og meget mere finder i på min playliste lige her:Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.