”September viste sig fra sin gode side – også i forhold til nye album udgivelser – her er 16 varme anbefalinger”
September er en god måned, fordi de store kunstnere som regel holder deres udgivelser tilbage til senere på efteråret, så man får bedre tid til at få øje på de lidt mindre kunstnere.
Her følger mine favoritter blandt den seneste måneds udgivelser. Der er 5 fredage i pakken, så den er både stor og god. Jeg starter med min favorit. Men ellers er min rækkefølge ikke tænkt hierarkisk.
Man kan mærke både fortvivlelsen, vreden og kærligheden
MADI DIAZ – “History Of A Feeling” – Genre: folk /indie rock. Udgivet 27. august
Et helt igennem skønt album, der starter som et hudløst folk album, men undervejs går hen og bliver til et rockalbum tilsat et drys country. Diaz’ stemme har både de intime kvaliteter og desuden en fantastisk top, der giver hende mulighed for at bære sine melodier op mod skyerne, når det stikker hende.
Alle sangene holder niveauet. Der er er ingen egentlige fejlskud. Personligt synes jeg nok, den sidste del af albummet med mere bandlyd er mest inspirerende, fordi jeg oplever, at udtrykket har mere kant, når hun lader sine sange akkompagnere af forvrænget guitar, som på albummets femte nummer “I Think Of Me”, der repræsenterer et regulært gearskifte. Her lægger hun fra land med sætningen: “I hope you fuck her with your eyes closed……and think of me”. Diaz lægger, som I kan se, ikke fingrene imellem. Alle teksterne handler godt nok om den svære kærlighed, men de går til bidet og udforsker på vejen en større palette af følelser. Følelser som Diaz formår at formidle i både musik og tekst.
Harmonisk nuancerede og elegant arrangerede sange
SUFJAN STEVENS / ANGELO DE AUGUSTINE – “A Beginner’s Mind” – Genre: Folk/singer-songwriter. Udgivet 24. september
Jeg kan læse mig til, at dette er et samarbejdsprojekt, hvor Stevens og De Augustine har boet og skrevet sammen over nogen uger. Jeg kan også høre, at det tager udgangspunkt i Augustines musikalske verden, der i forvejen er fuld af blid herrestemme og akustiske guitarer.
Det er blevet et dejligt næsten ret akustisk album med mange gode sange. Et album, der ligger meget langt væk fra de synthflader, Stevens ellers har udgivet de senere år. Arrangementerne og det harmoniske materiale er afvekslende og flot nuanceret. Jeg vil næsten sige decideret elegant.
En rablende blanding af det personlige og det politiske
THE FELICE BROTHERS – “From Dreams to Dust” – Genre: folk-rock. Udgivet 17. september
Er man til Bob Dylan og the Band kan man godt spidse ører nu. Brødrene Felice har mange år på bagen. 8 albums siden 2006 er det blevet til. Jeg faldt først over dem, i forbindelse med singlen “Jazz on the Autobahn” og jeg må indrømme, det var titlen, der gjorde at jeg klikkede på den. Så nem er jeg! Sjovt nok var det også lige efter, jeg havde nydt en dokumentar om Dylans gamle band “The Band”, så på en eller anden måde lå det i kortene, at det skulle være nu, jeg stod på.
Teksterne er både begavede og sjove, i deres rablende blanding af det personlige og det politiske. Som I sangen “To-Do-List” – med linjerne:
“Finish The Wealth of Nations, discover a miracle drug / Learn all supreme court judges’ names, and test the limits of love.”
Håndspillet musik med kant, jeg er på!
– Trinelise Væring
Masser at dykke ned i i flot solo debut.
MACIE STEWART – “Mouth Full of Glass” – Genre: indie-folk. Udgivet 24. september
Jeg blev noget overrasket over dette ret akustiske album fra Macie Stewart. Hun er nemlig den ene halvdel af duoen Ohmme, som jeg også har skrevet om her på siden en gang sidste år. Duoen Ohmme larmer en hel del og er rimelig avantgarde i deres udtryk. Dette soloalbum er derimod mildt og blidt og bygget op over fingerspillet akustisk guitar med fint varieret instrumentation rundt om. Det lyder måske lidt som noget, man har hørt før, men Stewart eksperimenterer mere med sin sangskrivning end som så. Et virkeligt godt album, jeg glæder mig til at dykke mere ned i.
Sødmefyldt keltisk vokal og et lydbillede man næsten kan røre.
CEITIDH MAC – “I reach for the Pen” (EP) – Genre: indie-folk. Udgivet 27. august
Jeg er ret begejstret for denne unge walisiske sanger-sangskriver og cellist. Hun eksperimenterer med samples midt blandt sine ellers akustiske og i det hele taget meget organiske instrumentation, der inddrager alt, hvad der er lavet af træ og gerne også har strenge på.
Jeg holder jo særligt at musik, hvor man har en følelse af at kunne røre ved instrumenterne, og det kan man virkelig her, samtidig med at også er musik, der eksperimenterer. I mine ører er det en skøn blanding. I mikset indgår også den sødme, som Mac’s keltisk klingende stemme med det lille knæk ved registerskiftet tilfører.
Månedens country album: Mainstream på den gode måde
LAUREN ALAINA – “Sitting Pretty on Top of the World” – Genre: Country. Udgivet 3. september
Jeg plejer at sige, at jeg godt kan lide country. Men hvis jeg skal være helt ærlig, er det nok mere det, man kalder ’alt. country’, jeg falder for. Jeg klikker troligt gennem Nashville “new music Friday playlsiten”, hvor jeg forsøger at undgå de covers med alt for mange cowboyhatte involveret. Mange uger må jeg indrømme, finder jeg intet. For der er rigtig nok meget forudsigelig generisk mainstream country.
Indimellem er der så alligevel en stemme, der, mainstream eller ej, rammer hovedet på sømmet, på en – ja – ret forudsigelig måde, men måske netop derfor ér de sådan en fornøjelse at lytte til. Lauren Alaina er sådan en kunstner. Intet nyt under solen, men til gengæld er hendes sange og hendes stemme lige i øjet.
Og så der en lille dansk vinkel på albummet, idet sangen ”What Do You Think of?” er en duet med Lukas Graham.
Sydens tunge luft og lyden af svirrende insekter.
ADIA VICTORIA – “Southern Gothic” – Genre: Americana / indie. Udgivet 17. september
Den mørke, gotiske sydstats stemning, der ligger over hele albummet sender mine tanker i retning af træer med det karakteristiske hængende spanske mos, varm tung luft og lyden af svirrende insekter. Titlen siger det hele!.
Månedens Danske udgivelser.
Der er også godt nyt her fra omegnen, og I denne måned er det to udgivelser med fokus på det poetiske, jeg vil fremhæve:
Flot og dragende dansksproget debut.
FABER – ”Portrætter” – Genre: Electronisk alt. pop Udgivet 24. september
Vi er i et mere elektronisk landskab, end jeg plejer at færdes i. Ikke desto mindre er dette musikalsk minimalistiske, poetisk stræbsomme album fra den Københavnske sanger-komponist og producer Viola Faber, både dragende og smukt.
”Er vi ikke nok, der er faldet for dig så du kan stå, Spørger jeg dig i krystalklart vand og med hjertet helt oppe i halsen”
Skøn vokal og flot orkestrering
STINE MICHEL – ”Sommerfugledalen” (Frit efter Inger Christensen) – Genre: folk/world m.m. Udgivet. 17. september
Stine Michel har på dette album sat digte i musik. Der er tale om Inger Christensens digtsamling af samme titel som albummet. Det er et meget generøst album. På den gode måde fordi det er flot orkestreret med stor variation og mange fine detaljer, ligesom Stine Michels vokal klinger skønt i alle lejer.
Det trækker for mig lidt ned, at dette album har 19 sange. Det ville i mine øjne have været et bedre album, hvis der havde været valgt noget fra – og dermed også noget til. Når det er sagt, kan man jo nyde det i mindre anretninger, og så er der jo bare til flere portioner.
Flere ANBEFALELSESVÆRDIGE ALBUM:
ANA EGGE – “Between Us” (Singer/songwriter m. band)
JOSÈ GONZÀLES – “Local Valley” (Indie-folk)
YEBBA – “Dawn” (pop-soul)
DEB NEVER – “Where Have All the Flowers Gone?” (Indie-Folk)
HANNES – “When the City Sleeps” (Odd pop / R&B fra Sverige)
TEITUR – “Cazador de Ostras” (elegant singer-songwriter)
SUZANNE SANTO- “Yard Sale”. (Electric americana)
ALBUMS JEG HOLDER UDKIG EFTER i den kommende måned:
THE COLORIST ORCHESTRA & HOWE GELB – “Not on the Map”
BRANDI CARLILE – “In These Silent Days”
Marty O’Reilly & the Old South Orchestra – “Signal fires”
Karine Polwart – ’Still As Your Sleeping’
Lana del Rey –“Blue Banisters”
Playlisten finder du via dette link :
https://open.spotify.com/embed/playlist/0zmoiK7PR65c7hsxZ3jgIQ