VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 18

”Der er mange slagkraftige musikoplevelser derude, hvis man bare er nysgerrig nok"

Fotograf: PRESSEFOTO

Det var ikke nødvendigvis de album, jeg troede, jeg glædede mig til, der viste sig at vinde mit hjerte. Det er jo en sund erkendelse, fordi det igen bekræfter mig i, at der er mange gode musikoplevelser derude, hvis man bare er nysgerrig nok. Bare fordi man ikke kender det, kan det sagtens være godt, er det ledende princip for mig.

Det betyder jo ikke at jeg hører alt, men jeg ”tjekker” en hel del ud. Først grovsorterer jeg, ved at zappe ind midt i sidste single, og hvis lyden ikke er mig vederstyggelig, giver jeg de første par sange på albummet et lyt. Hvis ingen af dem giver mig lyst til at høre mere, går jeg videre til næste album. Så selv om jeg måske virker altædende, er det langt fra sagen. Jeg lytter bare til ret meget. Her kommer denne måneds musikudgivelses bouillonterning fra mig til jer:

MÅNEDENS BAND

”Helt betagende”

ELBOW – ”Flying Dream 1” – Genre: indie/alt pop. Udgivet 19. november

Et fuldstændig betagende album, som jeg har været helt suget ind i denne uge. Det er så fint og lyrisk. Der er lidt Radiohead over det, samme nuance rigdom, men det er mere akustisk i udtrykket. Elbow har eksisteret siden 97, og dette, kan jeg læse mig til, er deres 9ende studiealbum. For mig er det det første, men nu vil jeg grave mig bagud for at se, om der er mere af samme kvalitet.

MÅNEDENS SANGSKRIVER

”Raffineret og tidløs”

AIMEE MANN – ”Queens of the Summer Hotel” – Genre:  Folk/Musikforestilling. Udgivet 5. november.

Aimee Mann har forfinet sin sang skrivning over mange år, og dette album er en Mannesque bouillonterning med 15 sange, hvor af mange er under 3 minutter. Denne sangcyklus er skrevet som musikalsk iscenesættelse af Susannah Kaysen’s roman “Girl, Interrupted”, som nogen måske har set på film med Winona Rider tilbage i 99. Derfor er det forskellige karakterer der befolker sangene. Mann er en raffineret sangskriver med særligt godt greb om det harmoniske. Der er noget tidløst eller måske nærmest altmodisch over netop dette Mann album. Måske, er det fordi jeg hører, det der anstrøg af Broadway, eller også er det simpelthen, fordi Mann er en sangskriver af den gamle skole. Sådan én med tekster der rimer, melodier der har mange harmonier (akkorder) og gerne skifter toneart.’

MÅNEDENS INDIE ROCK

”Virkelig gode sange og masser af kant”

SNAIL MAIL – ”Valentine” – Genre: Indie Rock. Udgivet 5. november.

Jeg har altid været betaget af sangen ”Anytime” fra Lindsey Jordans (med artistnavnet Snail Mail) debutalbum ”Lush”. Hun var sytten år den gang. Nu må hun så være 20. Hendes stemme er ung og naturlig på den der dejlige lige ud af posen måde.

Den svære toer, hedder det jo, men det virker slet ikke, som om det er svært. Hun er bare vokset sig til at blive en endnu bedre sangskriver. Albummet er spækket med melodier, der virkelig har noget at byde på i en indpakning med decideret kant. Jeg er ret imponeret. Det må jeg sige.

MÅNEDENS FOLK/DANSKE ALBUM

”En ung artist der kan og gider besværet”

Barbro – Barbro (EP) – Genre: Folk

Jeg ved absolut ingenting om Barbro. Hun har ikke lagt nogen info i sin Spotify bio, og hun har ingen wiki-side, så jeg er helt på bar bund. Jeg kan dog se, at hun har været blandt Vegas ”udvalgte”, så der er altså også andre end mig, der har fået øje på hende.

De engelsksprogede sange kommer i en akustisk håndspillet ”indpakning”. Det forekommer mig folk med en knivspids R&B. Meget lovende, og helt igennem skønt, at ikke alle unge vil være computer producere, men at der også er nogen, der gider besværet med at omgive sig med rigtige mennesker med instrumenter i hænderne.

Jeg plejer ikke at skrive om EPer, men når det nu er en debut, og hun er det bedste bud fra danske kunstnere i denne måned, så giver jeg gerne en anbefaling med herfra.

MÅNEDENS ALTERNATIVE

”Über cool og aldeles uamerikansk”

NOGA EREZ – KIDS (Against the Machine) – Genre: alt pop. Udgivet 5. november

Den 27-årige sanger, sangskriver og producer Noga Erez er israeler og jeg har skrevet om hende før her på siden, så jeg gør det kort i denne omgang.

Sidst jeg skrev, handlede det om hendes album ”KIDS”, der udkom i august. Det er et primært elektronisk album, og den gang skrev jeg netop, at det på én og samme tid var ’über cool og uamerikansk’, men at jeg næsten var vildere med hendes akustiske ”live” udgaver, som hun løbende har lagt på YouTube i flot iscenesatte udgaver.

Nu har hun hørt mine (og sikkert mange andres) bønner og simpelthen udgivet ”KIDS –  against the machine” som altså er samme album, men i håndspillede versioner af alle numre. Det er så kreativt løst, hele den oversættelse af det elektroniske univers til et akustisk lydbillede.

MÅNEDENS AMERICANA/ COUNTRY

”Det swinger så meget at man sidder og smiler”

ROBERT PLANT & ALISON KRAUSS – “Raise the Roof” – Genre: Americana/Roots. Udgivet 19  november

Man siger jo at alt godt kommer til den der venter, og vi har sandelig ventet længe på at få et album mere fra Robert Plant & Alison Krauss. Vi skal helt tilbage til 2007, hvor dette vel egentlig ret umage par af britisk rock royalty (Plant er forsanger i Led Zeppelin) og dronningen af amerikansk roots/country  Alison Krauss (leverede det Grammy vindende (Album of the Year) “Raising Sand” produceret af legendariske T Bone Burnett.

Her næsten 15 år down the line har de taget fat, hvor de slap og simpelthen inviteret det samme hold. Det er der kommet en skønt top swingende americana album ud af.

Flere ANBEFALELSESVÆRDIGE ALBUM

CHARLOTTE CORNFIELD – “High in the Minuses” (singer-songwriter/ indie)

MIRRORS – “Mirrors” (flere genrer)

Mine favoritsange, fra de albums jeg skriver om her og meget andet god musik i øvrigt, kan I altid finde på min åbne Spotify playliste “Trinelise Vaering: What I listen to”.

Direkte link finder I her : https://open.spotify.com/embed/playlist/0zmoiK7PR65c7hsxZ3jgIQ?utm_source=generator

Følg min playliste (det gør man jo ved at smide et hjerte efter den) og kom tilbage hver uge og lyt med på alt det, jeg går og finder.

ALBUMS JEG HOLDER UDKIG EFTER

og det bliver primært i Januar 2022, da juleplader ikke sådan er noget jeg er på jagt efter, og Værings Musiklytteri iøvrigt holder en lille juleferie i december. Men øjet og øret er rettet mod nye udgivelser fra Janis Ian, Punch Brothers, Lumineers, Penny and the Sparrow, Amber Mark, og Anaïs Mitchell

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.