VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 2, del 1

"Anbefaler album med vokseværk - og serverer en video six-pack oveni"

Fotograf: PRESSEFOTO

Så er det blevet sidste torsdag i måneden, hvor jeg har den fornøjelse her på siden at dele nogen af de udgivelser, der har optaget mig i den forløbne måned. Jeg er så heldig at få lov at brede mig over to dage, således handler det i dag torsdag om de albums, jeg er mest begejstret for, mens jeg i morgen fredag, deler en håndfuld enkelt sange, der nok skulle give jer et godt lydspor til weekenden.

Alt det, jeg skriver om her og meget andet i øvrigt, ligger på min åbne Spotify playliste “Trinelise Væring: What I listen to”. I kan godt regne med, at det jeg omtaler her, ligger øverst på min liste i alle fald indtil mandag, hvor der så nok kommer noget nye udgivelser oven i.

Min playliste indeholder til en hver tid 500 sange, jeg er begejstret for. Nye adds ligger i toppen, hvorefter min liste bliver alfabetisk efter kunstner.

Find den via dette link : https://open.spotify.com/embed/playlist/0zmoiK7PR65c7hsxZ3jgIQ

MÅNEDENS ALBUMS

Det sjove er, at når jeg kikker tilbage over måneden, så er det ikke nødvendigvis de albums, jeg i den enkelte uge regnede for ”ugens album”, der har vist sig at kunne fastholde min begejstring. Derimod har flere af de albums, jeg blot var mildt interesseret i, vist sig at vokse for hver lytning.

En anden ting, der er specielt ved de albums, jeg anbefaler i denne måned, er, at de alle er lavet af kunstnere, jeg har ”mødt” for første gang.  Med andre ord, er det hverken Bob Dylan eller Phoebe Bridges, jeg bruger mit krudt på, for dem finder I nok helt på egen hånd, ansporet af musikmediernes vink med massevis af vognstænger.

Mine varmeste anbefalinger går til disse 4 albums :

OUMOU SANGARÈ – “Acoustic” 


Genre: World/Afro – Formats: CD/ Ltd. VINYL(kommer aug)/digitalt – Udgivet: 19. juni 20 

SANGARÈ er fra Mali og, kan jeg læse mig til, en af vest Afrikas største stjerner. For lad mig straks gå straks til bekendelse, afrikansk musik er ikke noget, jeg er velbevandret i, så det var mere held end forstand, at jeg faldt over dette dejlige album, med akustiske versioner af hendes 2017 album “Mogoya”.

Her gik jeg og troede at grunden til, at jeg ofte lader mig begejstre, når kunsterne udgiver “stripped” eller akustiske versioner af tidligere udgivne sange, bl.a. er, at jeg kommer tættere på teksterne. Men hov, her fatter jeg jo alligevel ikke en brik af sproget, og det gør slet ikke noget. Sangaré synger kun ledsaget af akustisk guitar, lidt kor og malinesisk kamele ngoni (et strengeinstrument, der lyder lidt, som om nogen har bygget en guitar selv, altså lidt mere skramlen, end man er vandt til). Skramlen eller ej, dét her lyder helt vildt godt!  Sangaré har en meget smuk stemme og en fantastisk timing, og de to instrumentalister er decideret ekvilibristiske.  “Taktil” er det, ord der falder mig ind omkring den samlede produktion og lyd. Man har en oplevelse af at sidde lige ved siden af dem, mens synger og spiller.


JOHN CRAIGIE – “Asterisk the Universe”


Genre:– Superswingende Americana /folk Formats: VINYL/CD/digitalt – Udgivet:  12. maj 2020

Hvis I har hørt mit seneste album “Du går ind ad en dør”, kan I sikkert godt regne ud, ved bare ved at kikke på instrumentationen, at det her er noget for mig. Orgel/rhodes, forskellige guitarer, superswingende bassist og trommeslager og så er John Craigie selv en rigtig fin sanger og sangskriver. Jeg synes, jeg kan høre et ekko af Paul Simon fra One Trick Pony perioden (som I øvrigt er mit favorit Simon album). Hvis man forestiller sig, at Paul Simon var gået countryvejen, tror jeg det er sådan det ville lyde.

Craigie er fra Portland, Oregon og det er hans 8ende studiealbum, han er den slags troubadour, der tilbringer det meste af året på vejen med sin guitar, men jeg synes det klæder ham at omgive sig med mere lyd, mere swing. Det nye album er indspillet med “nogen venner” i et sommerhus. Nogen rigtig gode venner, synes jeg og jeg kan i den grad anbefale at sætte dette album ud over bilradioen. Videoen I linket er sådan en stemning video fra indspilningen. Ligesådan som man drømmer om en indspilning skal være.


Månedens debutant

LIBBY RODENBOUGH– “Spectacle of Love” 


Genre: indie/folk – Formats: digitalt / VINYL (kommer)– Udgivet: 29. maj 2020

Jeg kan rigtig godt lide dette Rodenbough´s første soloudspil. Et meget varieret album både i forhold til instrumentation og sangenes karakter. Hør fx. klarinet dukke op på “Hey Buddy”. Midt på albummet ligger et instrumentalnummer med virkelig flot arrangerede folk-strygere, der så og bliver hængene på de næste sange, og pludselig ligger der en gammeldags rytmeboks og lurer.

Da albummet kom ud ved månedsskiftet, tænkte jeg, at det var et “lille” men godt album, men det er vokset på mig siden, måske fordi det er rigt på musikalske nuancer rigtig og indeholder mange fine sange, både glade og triste. Mens alle kaster sig over Phoebe Bridges, der langt hen ad vejen skriver den samme sang igen og igen (hvis I spørger mig) , har ingen af de gængse musik medier (dem jeg selv læser 🙂 anmeldt Libby Rodenbough, og det er synd og skam.


Månedens Teen:

SAMMY BRUE – “Crash Test Kid”

Genre: Folk/Rock – Format: CD/VINYL/digitalt – Udgivet: 12. juni 2020

Stadig teenager og dette er hans andet fuld længde album! Siden Sammy Brue var 11, har han skrevet og udgivet sange. Han har også varmet op for en masse af de americana/indie kunstnere, jeg lytter til, hvorfor han er dukket op på min radar. Han er altså ikke gået talentshow-vejen, men har skrevet og spillet sine egne sange. Hans album er også et af dem, der er vokset hen over månedens lytning. Jeg lod mig først fange ind, fordi jeg ku’ ikke stå for titlen “Teenage Mayhem”, der så viste sige at støje på den helt rigtige oprørske måde. Siden har jeg så opdaget flere fine ballader fx. titel sangen. Lidt af et wunderkind er han, og man kan roligt lytte med og blive lidt klogere på, hvordan livet ser for en gennem musikalsk og velformuleret teenagedreng.


ALBUMS JEG HOLDER UDKIG EFTER:

Juli ser ud til at blive kvindernes måned. Jeg holder udkig efter albums fra Gordi, Margo Price, Samantha Crain, Dixie Chicks , Liza Anne,  Lori McKenna, Courtney Marie Andrews og Alanis Morisette, der alle skulle komme her i Juli.Og hvad angår Alanis Morisette – så skulle hun jo have optrådt i Royal Arena den 23. september – men Live Nation har netop meddelt at hendes tour udskydes – og koncerten er derfor flyttet til 29.10.21.  Det giver dig lidt længere tid til at tjekke hendes deluxe version af 25 års jubilæums udgaven af ‘Jagged Little Pill’ albummet, der udover original LP’en fra 1995, vil indeholde et live album indspillet i London. Albummet udkommer i morgen.

Trinelise Væring

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.