VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 3

"Det er kvindernes måned på album fronten!"

Fotograf: PRESSEFOTO

Så fandt juli dagene også sin endestation, og derfor har jeg – Trinelise Væring – igen den fornøjelse her på SIDE 33 at dele nogle anbefalinger af de udgivelser, der har optaget mig i den forløbne måned (til og med 30. juli).  

Alt det, jeg skriver om her og meget andet i øvrigt, ligger på min åbne Spotify playliste “Trinelise Væring: What I listen to”. I kan godt regne med, at det jeg omtaler her, ligger i toppen af min liste lige nu, men glider lidt ned af efterhånden som dagene går, og jeg får øje på nye udgivelser.

Min playliste indeholder til en hver tid 500 sange, jeg er begejstret for. Nye tilføjelser ligger i toppen, hvorefter min liste bliver alfabetisk efter kunstner, så den er også god bare at høre på shuffle – https://open.spotify.com/embed/playlist/0zmoiK7PR65c7hsxZ3jgIQ

KVINDERNES MÅNED

Det har igen været en af de måneder, hvor jeg er blevet overrasket over albums, jeg ikke havde ventet mig så meget af, og på den anden side er jeg også er blevet lidt skuffet over albums, jeg havde glædet mig til.

Det gælder fx The Chicks (førhen Dixie Chicks). Jeg elskede deres 2006 album ”Taking The Long Way Home”, der var min vej ind i country. Jeg så dokumentaren, jeg var til live koncert, ja jeg slugte det hele. Og så blev der ellers bare tavst fra dem i 16 år. Nu er der så et spritnyt album.

Jeg havde godt bemærket, at singlerne ikke rigtig fangede mig. Det fulde album fik 6 hjerter i Politiken, og jeg tænker, at Simon Lund nok har haft det ligesom mig, at han bare så gerne vil kunne lide det. Jeg må bare indrømme, det giver mig ikke for alvor det, jeg håbede på. Sangene er ikke lige så gode som på deres 2006 album, lyd og iscenesættelse er på en eller anden måde lidt flad, og Natalie Maines stemme har mistet sin enorme ”kant” af twang og lyder derfor mere anonym nu. Det sidste er; et helt album, der næsten kun handler om hævn over én dødssyg mand, det er simpelthen ikke nok som tematik for mig, det kan ikke være det hele efter 16 års tavshed.

Men The Chicks eller ej, det er stadig kvindernes måned på min liste:

MÅNEDENS ALBUMS

Mine varmeste anbefalinger går til disse 4 albums:

Månedens stemme:

SAMANTHA CRAIN – “A Small Death”

Genre: Singer Songwriter / indie-folk-rock – Formats: VINYL /CD/ digitalt – Udgivet: 17. juli 2020


Man siger jo, at mens de ældre albums er mere “folkesanger m. guitar”, har dette album en større lyd og mere “indie” i bægeret. Det klæder hende, fordi det giver mere anledning til at udfolde de dramatiske sider af hendes stemme. En stemme der netop har masser af karakter og er rig på mørke farver, som hun bringer i spil på fineste vis i de fortrinsvis langsomme tempi, der præger dette album.

Jeg nyder den varierede instrumentation med smagfuld lap steel hér, en klarinet dér, lidt harmonika og en fjern trompet. Et rigtig dejligt album, med mange fine sange.


Månedens Indie udgivelse:

GORDI – “Our Two Skins” –

Genre: indie / folktronica / alternative pop – Formats: VINYL/CD/digitalt – Udgivet:  26. Juni 2020


Sophie Payton alias Gordi er Australier. På nogen måder sender hun min tanker I retning af  New Zealandske Lorde med det organisk elektroniske i udtrykket, selv om det også adskiller sig fra Lorde på det ret væsentlige punkt, at sangene ikke er bygget op over beats. Det er da også de mange fine ballader, der tiltrækker mig mest. Fx. den helt nøgne “Airplane Bathroom”, der beskriver et angstanfald på en flyrejse, og er helt rørende i sit totale maskefald. Det er I det hele taget et sanseligt album, der hele tiden undgår unødigt pynt og lir.

Melodierne er iørefaldende men satser på mere snigende ørehænger kvaliteter fremfor det store omkvæd,. Mørket i hendes stemme og de konstant dobbelttrackede vokaler, virker decideret dragende. Gordi er 27 år og siden hendes første album fra 2017, har hun turneret både ude og hjemme i Australien, men hun er hun også blevet færdig uddannet og har arbejdet som læge. Jeg kunne dog også læse, at hun lige havde sagt sit job op og var flyttet til LA, for så at blive sendt hjem igen i forbindelse med lock-down. Rimeligt nederen, når man lige har bestemt sig for at tage springet.

Månedens klogeste kone:

LORI MCKENNA – “The Balladeer” –

Genre: Akustisk Americana – Formats: VINYL/CD/digitalt  – Udgivet: 24. Juli 2020


Magien ligger i teksterne. Lori McKenna er simpelthen sådan en klog kone, mor til 5 og en af de der sangskrivere, der skriver country/pop hit på hit til andre kunstnere, men som så også har en egen karriere med mange egne albums, der alle vidner om hendes formidable håndværk som sangskriver.

“You’ll outgrow your shoes / You’ll outgrow your bed / You’ll outgrow this house / Just don’t forget / When you’re all grown up / But you don’t feel that way / You’re still gonna be my baby / Even when you’re my age” (citat: When You’re my Age)

Når den tekst rammer mig, er det jo nok, fordi jeg selv står med teenagers, der er på vej over alle bjerge. Men det er sørme ikke den eneste tekst. Titelsangen, er også en fantastisk sang om at finde ud af, hvem man er som sangskriver, og de konsekvenser det har.

Sangen “The Good Fight” rammer bestemt også mine indre ræsonansrum: ”Still making the long drive / Still working overtime / Still lying by your side / Even in the great divide / Still staying up all night / Holding on just to make it right / Still fighting the good fight ”

Musikken skal på sådan et album bare bakke op og ikke gå for meget i vejen for den storytelling, som er albummets kerne. Den balance holder produktionen fint.

Der ligger en skøn podcast i serien “Broken Records” med det sangskriverteam (3 kvinder) hun arbejder sammen med, når de skriver hits til andre. Afsnittet hedder: How To Write A Hit Song: The Love Junkies.

https://brokenrecordpodcast.com/2018-2019#/episode-5-love-junkies/


Månedens Retro:

BRONWYNNE BRENT – “Under Cover” –

Genre: Americana-neo-soul – Format: CD/VINYL/digitalt – Udgivet: 26. juni 2020              


BRONWYNNE BRENT er født i Mississippi deltaet, og hun er, så vidt jeg kan se, ikke noget “stort” navn, og udgiver fx selv uden pladeselskab i ryggen. Ikke desto mindre fortjener hendes album opmærksomhed, for det er virkelig et dejligt album, som jeg har nydt i mange omgange i denne måned. Det er neo soul, hvor der bevidst er gået efter en skrabet 60er æstetik med masser af Hammondorgel og tørre vokaler på groovy bund med stedvise blæsere.

Jeg vil tro, at folk der fx. kan lide Amy Winehouse, også vil kunne lide Brent, selv om der er også er mere americana i udtrykket. I mine øjne, er det endnu et eksempel, der bekræfter mig i, at lige så vel som det at man er på et stort label absolut ikke giver nogen anledning til at forvente, at det er god musik, er manglen på label support heller ikke noget hint om manglende kvalitet. Sådan er musikmiljøet gået hen og blevet, og på en måde er det jo skønt, at man ikke kan regne med noget.

Denne er min favorit sang, selvom netop den fremstår uden Hammond og blæs. Der findes ingen egentlige videoer til albummet.

BONUS ANBEFALING :

Re-issue / 50th anniversary deluxe edition af : First Takes – Robertha Flack’s helt fantastiske album fra 1969 holder jubilæum med en remastered  limited edition vinyl (eller CD)  med sjældne B-sides og et hæfte med nye liner-notes m.m. Det er et af mine all time favourite albums. Flack synger og spiller sin som en drøm, dér tidligt i sin karriere.  På en gang både smagfuld og soulfull.


FLERE GODE ALBUMS FRA MÅNEDEN, DER GIK:

Månedens Teen:

MOSCOW APARTMENT – “Better Daughter” (EP) –

Genre: indie-folk  – Udgivet: 10. Juli 2020           


Så unge og så dygtige!  Det kunne sagtens have ligget oppe under månedens album, men nu er det “kun” en EP, så den rykker lidt ned, selvom det er en rigtig dejlig EP fra denne canadiske duo bestående af Brighid Fry og Pascale Padilla, der stadig er teenagere! At dømme efter de live ting, der ligger på Youtube, kan de kun lige akkurat spille, men skriver virkelig fine sange og kender åbenbart deres egne begrænsninger godt nok til ikke at gabe over mere, end de kan magte, så produktion og iscenesættelse er også helt igennem afstemt med sangene, og derfor lander det hele så godt.

Månedens Debutant:

S.G. GOODMAN – “ Old Time Feeling” –

Genre: Americana/alt. Country – Udgivet: 17. Juli 2020

Første album fra Goodman og sikken et album! Hendes stemme har de samme bends og slides som de klassiske countrysangerinder, mens der er også blues, masser af kant og “gritty” guitarer rundt om hende. S.G. Goodman er vokset op på landet i Kentucky, og uden at jeg har nået at nærlæse, kan jeg mærke der et socialt engagement i flere af teksterne. Sej ung kvinde, hende her!

En debutant mere:

JESS CORNELIUS – “Distance” –

Genre: Indie/alternative – Udgivet: 24. Juli 2020

Jess Cornelius er fra New Zealand og dette er hendes debutalbum i eget navn. Nogen vil måske kende hende fra bandet Teeth and Tongue. Siden 2017 har hun boet i Los Angeles.


Når man godt kan se det selv:

LIZA ANNE – “ Bad Vacation”  –

Genre: rock – Udgivet: 24. Juli 2020

Både på dette og på hendes forrige album “Fine but Dying” handler det om at gå sig selv efter i sømmene. Det fine er at hun også har humoristisk sans, så hele “miseren” glider nemt ned, sammen med en skovlfuld el-guitarer. Der er også et element af feminin emancipation i projektet, som jeg rigtig godt kan lide.


Månedens Surprice udgivelse:

TAYLOR SWIFT – “Folklore” –

Genre: Folk – Udgivet: 24. Juli 2020

Så vidt jeg kan forstå, kom dette album som en overraskelse for alle uden forudgående singler. Jeg var ret glad for Taylor Swifts tidlige udgivelser, men er så stået af de mere pumpede og poppede udgivelser fra de senere år. Med andre ord er jeg principielt positivt indstillet, når hun vælger at  tage en slapper fra hele pop-cirkusset og give os et akustisk album.

Flere af sangene er co-writede med Aaron Dresner fra The Nationals, og det er netop de sange, jeg umiddelbart synes bedst om. Alligevel vil jeg sige, at som helhed  løfter dette album sig ikke for alvor, bl.a. på grund af at alle sange har samme dynamik. Der er ligesom ingen highs og ingen lows. Swift synger alle sange på samme energi, med samme milde og venlig klang, ligesom det også er samme type melodier, hun skriver igen og igen. Alt i alt bliver det derfor lidt for ”ens” for mig.

Det kan sagtens være, det er sådan et album, der bare skal høres mere, for at nuancerne står frem. Det vil jeg slet ikke afvise, men der skal jo også være en grund til, at man sætter det på den der fjerde gang. Jeg har afgivet min “dom” efter tre gennemlytninger. Når det så er sagt, er Swift en god sangskriver, og jeg kan anbefale, man giver sangene “Cardigan” og “Invisible String” et lyt.


Månedens “Genhør”

PRETENDERS – “ Hate for Sale” –

Genre: New Wave – Udgivet: 17. Juli 2020


Ja det er DEM fra gamle dage, Pretenders m. Chrissie Hynde i forgrunden her med nyt materiale. Hynde lyder stadig både frisk og relevant i disse korte og præcise sange.

Månedens Country:

TENILLE TOWNES – “The Lemonade Stand” –

Genre: Country/pop – Udgivet: 26. Juni 2020

Jeg kan klart bedst lide hendes ballader. Når det bliver mere up-beat, bliver det lige en tand for poppet for mig. De to skønne ballader “I kept the Roses” og “Jersey on the Wall – I’m Just Asking” ” er min anbefaling, og så nyd lige teksten på den sidste.


Månedens Hip Hop:

BLU & EXILE – “ Miles” –

Genre: Hip hop – Udgivet: 17. Juli 2020

OK vi skal da også have en mand med I denne måned. Der ellers ret sjældent, jeg kører rap her på listen, men indimellem er der noget, der fanger mig. I dette tilfælde er det jo nok noget med de mange akustiske samples og jazz referencer.


Månedens R & B

NATALIE LAUREN – “Handle with Care” –

Genre: R & B – Udgivet: 17. Juli 2020

Natalie Lauren er fra Oklahoma, men det er ikke ligefrem Oklahoma, der falder mig ind, men snarere super hip urban R & B på sådan en laid back facon, hvor hun næsten ikke gider udtale ordene, men lige får dem langet over disken, på den helt rigtige tilbagelænede facon. Det var sangen ”Bra off” om at komme hjem og smide bryste(be)holderen, der fangede mig!


ALBUMS JEG HOLDER UDKIG EFTER:

Lana del Rey, Jenny O, Kathleen Edwards, Bright Eyes og mange flere……

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.