VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 7

"Skøn hollandsk sangskriver med blikket rettet mod hverdagen er månedens album"

Fotograf: PRESSEFOTO

Så er det tid for mig til at samle op måneden der gik. Det har været en speciel måned, hvor det for en gang skyld er ret nemt for mig at udpege de bedste albums jeg har hørt, for der har ikke været nær samme mængde at forholde sig til, som resten af året.

Først var der jo det amerikanske valg, som nok har afholdt mange fra at udgive noget, for medierne havde jo andet at være optaget af. Siden er der gået jingle bells i den. Det er som ALLE skal udgive jule sange i år. Jeg prøver lige at ignorerede dem lidt endnu, og holder mine rekommandationer til noget ret ujulede albums

Som altid kan I regne med at det, jeg skriver om her og meget andet i øvrigt, ligger på min åbne Spotify playliste “Trinelise Vaering: What I listen to”. De sange, jeg omtaler her, ligger i toppen af min liste til og med søndag efter denne artikel er offentliggjort.  Derefter glider de lidt ned af listen, og ender, hvis det er rigtig godt, nede i den alfabetiske del af listen (alfabetisk efter kunstner), som man med fordel kan køre på shuffle. Min playliste indeholder til en hver tid 500 sange fra de seneste par år, sange, jeg er optaget af at lytte til.

MÅNEDENS ALBUMs

Skøn hollandsk sangskriver med blikket rettet mod hverdagen.

VANWYCK – ”God is in the Detour” – (CD/digitalt) – Genre: Singer-songwriter. Udgivet: 30. okt. 2020

Hollandske VanWyck blev jeg opmærksom på via en amerikansk blog. Helt absurd at man skal have en Amerikansk webside til at tipse én om kunstnere fra lande, der liger lige rundt om hjørnet. Det er I øvrigt heller ikke særlig lang tid siden, jeg skrev om en anden virkelig god hollænder – Nana Adjoa – her på siden, så jeg er ret sikker på, at der er mange gode lytteoplevelser at hente på de kanter.

Vanwyck er tyrdelig inspireret af de amerikanske sangskrivere, og så er hun rigtig godt til at “se” hverdagen. Det er en dyd jeg sætter stor pris på hos en sangskriver. Det at man også kan skrive om noget, der måske ikke indeholder de store stormfulde følelser, men snarere indeholder små følelsesskvulp og sansninger.  Titelsangen  “God is in the Detour” vender lige talemåden, “God is in the detail” en omgang. “There’s a lot to be said for having a plan, there’s a lot to be gained from acting fast, there’s a whole lot of sense in being direct, but then again, the good stuff seems to happen when you’re on a detour”. Det er jo et rigtig godt råd at tage til sig, for sådan nogen som undertegnede, der bruger alt for mange kræfter på at have styr på det hele.


Månedens debutalbum.

MAMALARKY – ”Mamalarky” (Vinyl/CD/digitalt) – Genre: Indie rock. Udgivet: 20. nov. 2020


Mamalarky er det man nu om dage kalder et rigtigt DIY-projekt. De 4 fire unge amerikanere (to kvinder og to mænd ) har indspillet og produceret deres album selv, og det er der kommet et friskt, sjovt, vildt, kaotiskt og indimellem ret støjende album ud af. Det er lettest bare at kalde det indie rock, men man fornemmer også klart psychedelisk rock fra de vilde 60erne er en inspirationskilde.

Det flyver om ørerne med ideer, og de får alle lov at få plads i rillerne. Havde der været en producer involveret, ville han måske have sat foden ned og peget på, at ikke alle ideer skal forfølges her og nu. At den der vals, de lige slår over i, måske kunne gemmes til et andet nummer.  Jeg må bar bare sige, det er ret heldigt, at Mamalarky netop ikke har haft nogen til at holde dem på måtten. I sidste ende er disse mange skæve indfald netop det der gør dette album er så medrivende og rent ud sagt skide skægt at lytte til.

Anbefalet lytning:
Hvis I ude på musikalske skrammer, så nap ”Big Trouble”. Hvis I hellere vil gnides lidt med hårene, men stadig overraskes af en jazzvals, så gå efter ”Drug Store Model”.


Flere GODE ALBUMs:

Et ”must” for fans!

GILLIAN WELCH – Boots no.2: The Lost Songs Vol. 3  (Vinyl/CD/digitalt) – Genre: Americana/folk  Udgivet:13. nov. 2020


Dette er det sidste af 3 albums med hidtil uudgivet materiale. Nu kan man jo godt sidde og tænke, at der nok er en grund til, at Welch ikke udgav de sange den gang i 2002, hvor de fleste er indspillet, og det er da heller ikke alle sangene, der er helt oppe og ringe. MEN nu er Welch en fantasktisk sangskriver i den der specifikke amerikanske afdeling af folk, som kaldes americana, og der er masser af guld at finde i denne samling på i alt 48 numre. Der er ikke noget lir. VI er i værkstedet, hvor sangene er indspillet på den aller enkleste facon,
men det er også nok for en fangirl, som mig.

Jeg foreslår man lytter de 3 albums igennem og så samler sig sin egen playliste med sine favoritterne, og vupti har man et nyt regulært Welch album at nyde.

Det lyder ca. lige så enkelt og godt som på denne live optagelse fra Jill Veranda.


Skåret ind til benet

NICK CAVE & THE BAD SEEDS – ”Idiot Prayer” (Vinyl/CD/digitalt) – Genre: Barberet indie  Udgivet: 20. nov. 2020


Endnu en håndfuld “nøgne” sange fra bagkataloget viderebefordret af Cave alene ved Fazioliflyglet. Her kunne overskriften lige så vel (som ved Gillian Welch) være “et must for fans”. Caves stemme har en helt særlig mørk karisma, og den skrabede iscenesættelse giver plads til at nyde hans meget poetiske tekster.


Månedens Cover udgivelse

MARIKA HACKMAN – Covers (Vinyl/CD/digitalt) – Genre: indie Udgivet: 13. nov. 2020

Jeg har fulgt Hackman siden hendes aller første album, og hun er virkelig værd at følge. På hendes seneste ordinære album, det decideret fremragende “Any Human Friend” (2019), tager Hackman frygtløst fat i den kvindelige seksualitet, ikke på den der kælne R&B facon, men som queer indie/subpop-sangskriver.

”Covers” er et Lo-fi album indspillet med de forhåndenværende musikalske lockdown-søm, primært guitar, synth, trommemaskine og selvfølgelig Hackmans karakteristiske let flegmatiske vokal. Det skaber en fin homogenitet og en mørk trip-hoppet vibe. Det er nogen rimelig radikale versioner af bl.a. The Shins, Grimes, Elliott Smith og Beyoncé, Hackman her serverer. ”Covers” er nedtonet og intimt i tonefaldet og Hackman formår bestem at gøre sangene til sine egene. Jeg vil nu alligevel tillade mig at glæde mig til hendes næste album med egne sange og et lidt større instrumentarium.


Rå covers

WESLEY SCHULTZ – ”Vignettes” (Vinyl/CD/digitalt)

Og mens vi er ved coverne. Schultz er den storsyngende forsanger i bandet “Lumineers”. Her med en håndfuld rimelig rå covers for vokal og guitar.

Månedens Danske:

ANYA – ”Nøgen” – Genre: alternativ pop – Udgivet: 30. okt. 2020

Jeg skrev om ANYAs single ”Se Mig Nøgen” tilbage i oktober, fordi jeg synes, det er en rørende og god sang. Nu er den fine debut EP så kommet. Den er som singlen båret af en ung kvindes sødmefyldte vokal. ”Se Mig Nøgen” er også den bedste sang på EPen, og det er jo på en eller anden måde,  her vi har misæren, med den der ”single kultur ”.  Altså ikke at være kæresteløs , men det at man forud for albums udgiver den ene single efter hinanden for at imødekomme fx Spotifys fokus på enkelt sange. Mange unge kunstnere, har naturligvis ikke så meget materiale at tage af endnu,  så når albummet endelig kommer, så er der ligesom ikke så meget mere at komme efter, fordi kunstnerne for længst har serveret de bedste lunser kød for at fange vores opmærksomhed. Det kan man jo ikke fortænke kunstnerne og deres label i, som lytter kan bare godt ende med at blive skuffet, når man sidder med albummet, og tænker, var der ikke mere?

Når alt det er sagt, så hør endelig ANAYS dejlige EP, for har man ikke allerede hørt singlerne, er der jo masser af gode oplevelser at hente i hendes fine stemme og hendes let jazzede sangskrivning.

Månedens stemme:

EMEL – ”The Tunis Diaries” Udgivet: 23. okt. 2020 – Genre: world/singer-songwriter

Jeg missede lige denne her i sidst, men I skal ikke snydes for denne flotte stemme. Emel Mathlouthi er tunesisk sanger og sangskriver og brød igennem, da hun stillede sig op og sang midt under en demonstration i forbindelse med det arabiske forår. Videoen gik viralt og I kan finde den på Youtube. Hun har en enormt flot stemme og kommer i øvrigt til Danmark 31. maj, hvor hun spiller på Tåstrup Teater.

Lyt til de arabisksprogede sange, det har klart mere karisma end de engelsk sprogede.

Har du country abstinenser?

BRIT TAYLOR – Real Me (Nov. 20) – Genre: Americana/country

Har man country abstinenser, kan man med fordel stille sin tørst med debut albummet fra BritTaylor fra Nashville.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.