VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 8

"Næsten som at være der selv - 10 virtuelle koncertoplevelser"

Fotograf: Pressefoto

Så går året på held og meget kan man sige om 2020, men vi har vel ikke savnet musik i år, den har nemlig flydt i liflige strømme fra de hjemsendte kunstnere inkl. mig selv. Det har været utrolig hyggeligt med ‘hjemme-hos-optagelser’ og livestreams med akustiske eller bare nedbarberede versioner af sange direkte fra selv de største artisters dagligstuer. Det har ihvertfald bragt mig tættere på mange store kunstnere, og på den måde er verden blevet mindre – på en god måde. Det, vi til gengæld har savnet, er at mærke musikken live, at være der selv og dele oplevelsen med andre.

Jeg savner koncerter med et engageret publikum. Jeg savner mange mennesker på scenen, store bands og vilde projekter. I den modsatte ende savner jeg at sidde helt tæt på ved mindre koncerter og være en del af det intime rum.

Jeg har stillet min sult efter liveoplevelser ved at finde koncerter på YouTube fra tiden/årerne før Corona. Og da december jo alligevel er måneden, hvor der først og fremmest udkommer julesange, og “Værings Musiksiklytteri” derfor alligevel må gå andre veje end at udpege månedens album, har jeg valgt at bruge min “taletid” til netop at udpege nogen af mine favoritter blandt virtuelle koncertoplevelser. Flere af koncerterne er med kunstnere, jeg har anbefalet her på siden i løbet af året, andre er ikke, men kan så måske give lyst til at opsøge de kunstneres album.

Jeg skal understrege, at koncerterne er meget forskellige, så min liste er ikke udtryk for en rangordning.

Virtuel koncertoplevelse 1a & b:

The Colorist Orchestra & Gabriel Rios – 30 jan. 2020 live på Ancienne Belgique i Bruxelles.

Den største musikoplevelse jeg har haft i år er faktisk en livekoncert, som jeg lige at nåede at opleve, før verden gik I sort. Min julegave sidste år fra gemalen var nemlig  en tur til Bruxelles med overnatning og koncertbilletter til en koncert med et band, jeg har været optaget af, siden jeg for nogen år siden faldt over deres samarbejde med den islandske sanger og sangskriver Emiliana Torrini. The Colorist Orchestra selv er et belgisk kammerorkester, der netop har specialiseret sig i at invitere sangskrivere (med deres sange) ind i bandets univers med deres store instrumentpark fuld af forskelligt slagtøj og en række primært akustiske instrumenter. De laver så helt fantastiske arrangementer af de inviterede kunstneres sange, arrangementer med den vildeste detaljeringsgrad. Kreativt udformet og præcist udført.

Ved den koncert, jeg overværede, spillede de med Gabriel Rios, der er født i Puerto Rico, men bosat i Belgien siden teenageårerne. Her er simpelthen en sang fra lige præcis den koncert, jeg sad og så. Det var en sid-ned koncert med perfekt lyd og udsyn. Altså den optimale oplevelse uden kompromisser i form af ømme føder, øl ned af nakken og høje mænd på forreste parket.

Det, der oprindelig fik mig tændt på netop dette orkester, var tilgengæld denne liveoptagelse med 4 sange fra deres samarbejde med Emiliana Torrini.

Virtuel koncertoplevelse 1b:
The Colorist Orchestra & Emiliana Torrini Live on KEXP  31. okt 2017

OBS! Der findes et album af det repertoire, som jeg også glohedt kan anbefale. “The Colorist & Emiliana Torrini”(2016) – der kan findes på en streaming tjeneste som f.eks. Spotify :

Virtuel koncertoplevelse 2:

Mandolin Orange Live at Fraser 14 sept. 2018.

Jeg hørte en rigtig dejlig koncert med Mandolin Orange Tønder Festival for et par år siden, og den oplevelse får jeg her igen med denne fine koncertgengivelse. Mandolin Orange (i øvrigt en duo af mand og kone) leverer underspillet ekvilibrisme og et totalt afstemt udtryk.

Virtuel koncertoplevelse 3:

Sarah Blasko koncert fra 2013 i Sydney Opera House med the Sydney International Orchestra.

En helt fantastisk koncert med australske Sarah Blasko, og sangene fra hendes “I Awake”- album, én for én, her live arrangeret for small group og symfoniorkester. Balsko er i mine øjne både en formidabel sanger og komponist.

Jeg har set den fulde koncert, men af en eller anden grund er den ikke længere tilgængelig som samlet koncert. Derfor må I nøjes med det første fantastiske kvarter. Hvis I søger på YouTube kommer alle sangene frem én for én. Det kan I jo så gøre, hvis I bliver hooked.

OBS : Denne eksakte koncert findes også på album:  “I Awake Live at the Sydney Opera House” – find den f.eks på Spotify eller anden streaming tjeneste

Virtuel koncertoplevelse 4:

Sylvan Esso “WITH” (2019)

Dette er en rigtig koncertfilm (inkl. behind-the-scene-elementer), der udkom I april i år. Sylvan Esso var “Månedens Album” i VÆRINGS MUSIKLYTTERI tilbage i september, og Sylvan Esso er  egentlig en elektronisk duo. Den aktuelle koncert “WITH” samler sig om sange fra de tidligere albums og er her realiseret i et mere håndspillet format.

Virtuel koncertoplevelse 5:

Gillian Welch fra St Lukes i London (2004)

Gillian Welch har i løbet af i år udgivet 3 albums med ældre materiale, som jeg også har skrevet om her på bloggen i november. Denne koncert indeholder bl.a. sange fra hendes 2003 album “Soul Journey”. Det er en virkelig fin intim koncertoplevelse med god lyd og masser af nærvær.

Virtuel koncertoplevelse 6a og b:

Brandi Carlile “the Joke”(2017) + festival set (2016)

Jeg ikke haft mulighed for at skrive om Brandi Carlile her på siden, fordi hun ikke lige har udgivet noget i år. Hun er en af mine helt store yndlings-sangerinder. Først skal I lige høre, den sang, der oprindeligt væltede mig omkuld, nemlig “The Joke”, som hun bl.a. vandt en Grammy Award “Bedste American Roots-sang” for.

Hvis I vil til udendørs festivalkoncert med fuldt band er der fuld festival-vibe men rimelig god lyd på denne optagelse fra 2016. Der havde hun ikke skrevet “The Joke” endnu, så den er ikke på repertoiret.

Virtuel koncertoplevelse 7:

Adele Live at the Royal Albert Hall (2011)

Og mens vi er ved de store stemmer, og vi alligevel går og venter på et nyt album fra Adele, som skulle komme her i 2021, er der jo denne her skønne koncert fra Royal Albert “fucking” Hall (som hun selv skriger ud til publikum) fra 2011, hvor hun stadig var helt overrumplet af lykke over den succes, hun så velfortjent havde fået med sine første 2 albums.

Virtuel koncertoplevelse 8:

Kathleen Edwards Live from “Quitters Corffee”, album release show (aug. 2020)      

Canadiske Kathleen Edwards album album “Total Freedom” skrev jeg om her på siden tilbage i august. Dette er hendes release koncert indspillet i hendes egen coffee shop “Quitters Corffee”, som hun startede, da hun havde bestemt sig for at kvitte musikbranchen tilbage i 2012. Nu har hun heldigvis ombestemt sig, og den historie fortæller hun også lidt om til koncerten. Det er ikke nogen flashy koncert, men der er fin lyd, god stemning, og det dejligt at være inviteret med.

Virtuel koncertoplevelse 9:

John Craigie Live fra Pickathon festivalen (2018)

Jeg har selv været på Pickathon, som ligger lige uden for Portland, Oregon. Det var i 2017, så jeg så ikke denne koncert. Jeg har til gengæld skrevet om John Craigies album “Asterisk the Universe” her på siden I juni. Det er et af de album, jeg har hørt rigtig meget i år. Det er superswingende Americana med Orgel/rhodes, blæsere, rytmegruppe og så John Craigie selv, der en rigtig fin sanger og sangskriver. Koncerten her fra Pickathon er uden det fede band fra albummet, men flere af sangene er med. Craigie viser sig som en super charmerende show host, simpelthen bare godt selskab, humoristisk og fremkommelig på denne her solskins eftermiddag, hvor jeg gerne havde siddet dér på græsset og hygget mig i hans selskab.

Pickathon festivalen begyndte under første lockdown, at lægger en lang række koncerter fra tidligere år ud på youtube under fanen” a concert a day”.

Virtuel koncertoplevelse 10:

OH PURITY in Watching Landscapes (2014)

Her i sidste ombæring vil jeg tillade mig at anbefale en koncertfilm, jeg selv er en del af via mit prisvindende samarbejde med pianisten og komponisten Jonas Berg og det norske barokensemble “Barokksolistene”. Vi lavede denne her musikdokumentar for DR 2 tilbage i 2014.

OBS! Musikken findes også på albummet “Oh Purity” – som findes på Spotify og andre streaming tjenester

Til sidst vil også tipse jer om, at savner I en traditionel end-of-year-list fra min hånd, har jeg lavet sådan en liste til GAFFA, hvor jeg også anmelder, og den skal I selvfølgelig være velkomne til at google frem når I er færdige med at hygge Jer med ovenstående link her på siden.

Nu må I ellers have et Godt Nytår, og så håber jeg, vi ses til en masse levende musik i det nye og forhåbentlig mere Corona fri år, der står klar i kulissen.

Mange musikhilsner fra

Trinelise Væring

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.