Verdensmusikanten Johnny Clegg er død af kræft – 66 år

”Skabte unikt mix af vestlig pop og zulu folk musik”

Da Sydafrika stadig mest var kendt for sin umenneskelige apartheid politik og en Nelson Mandela fængslet var Johnny Clegg en af de mest markante musikalske hvide aktivister. Han blev kendt som ”the White Zulu” – ikke kun for sin utrættelige kamp mod apartheid, men i høj grad også for sin evne til at mikse vestligt pop og den lokale maskandi musik – og servere det med energi og spilleglæde.

Hans popularitet spredte sig i slut 80’erne og start 90’erne også til Europa – ikke mindst til Frankrig – og i 1989 gæstede han med sit band ”Savuka” da også Roskilde festival.  

Han fik i 2015 konstateret en alvorlig kræft diagnose, der den 16.07.19 endte med dødelig udgang. Hans sidste live optræden blev i januar 2018 i Port Elizabeth i hjemlandet, hvor han var højt respekteret til det sidste. Sidste album blev ”King of Time” fra 2017 – med syv iørefaldende – primært pop orienterede numre.

Som artist har han helt åbenlyst inspireret mange artister – ikke mindst amerikanske Dave Matthews, der da også i 2018 – sammen med 50 andre artister – primært fra Sydafrika – men også Mike Rutherford og Peter Gabriel – var en del af en velgørenheds single. En genindspilning og nyfortolkning af nummeret ”The Crossing” (oprindeligt single fra 1993). Fonden, som singlen blev indspillet til fordel for, er også den som familien i dag har udtrykt ønske om at man støtter med donationer, fremfor at sende blomster hilsner.

“The Crossing” fik heldigvis en dejlig livsbekræftende video, som kan ses herunder – ligesom man kan se video til titelnummeret fra hans seneste album. Æret være hans minde.    

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.