Vi bliver hjemme i år – og lytter til Juncker

”Der er vind i sejlene hos landets bedste lejlighedsanger med mere”

Fotograf: Kimmie Winther

Navnet er Juncker. Engang et navn, som de fleste responderede ved at sige ”Nå, dem med de gode trægulve”. Nu om dage er responsen lige så ofte ”Nå, ham med alle de gode sange”.

Mens trævarefabrikken – der ret beset også staves med s som endelse – i år kan fejre 90-års fødselsdag – nøjes Juncker – med det fulde navn Christian Juncker med aktivt at fejre at han nu har haft en solokarriere kørende i 16 år – med hele seks album plus et album med nærende nyindspilninger af bagkataloget – og dertil efterhånden mere end en håndfuld populære lejlighedssange.

Før det huserede han som sanger og sangskriver i først Bloom og siden Junior – hvoraf især debutalbummet (der også blev det eneste) fra Junior ”På flugt fra alting” – i den grad stadig er mindeværdigt, og i øvrigt kan fejre 20 års jubilæum i år.   

Christian Juncker er født i Holstebro og levede sit trygge barndomsliv i det jyske, mens han siden tog sin ungdom med til Odense, og så han blevet tæt på voksen i Brønshøj. Det er kort sagt en mand, der kender Danmark og danskerne via et levet liv med en observationsevne over gennemsnittet. At han så tilmed kan få oversat sine observationer til vedkommende og (ind)rammende tekster gør blot, at han med selvfølge er i den selvsamme liga, hvor vi også har navne som Søren Huss og Peter Sommer.

Hans seneste album ”Globus NV” står på denne skribents Top-10-liste over de bedste danske album i det forrige årti. Argumentationen for dette giver tekst og musik sådan set selv – tjek den endelig ud, hvis du skulle have misset den i farten – den udkom i 2018 (CD/LP/digitalt).


Pudsigt nok – og desværre – har Juncker’s album ikke solgt i samme mængde og fart som f.eks. Huss og Sommer – men han har da haft et enkelt direkte hit – der efterhånden lugter af en evergreen hos Hr. og Fru Danmark – nemlig ”Mogens og Karen” (2004). Bestemt også et nummer, der fortjener sin opmærksomhed. Men altså – Juncker er SÅ meget mere end det.

Han er også lejlighedssanger – og her har han i højere grad ramt folkeligheden – ikke mindst fordi han har lavet titel numrene til TV-2’s rejseprogrammer med Mikkel Beha i hovedrollen. Juncker lavede således sangen til programmet om jordomrejsen med Havana – ”Kurs mod fjerne kyster”, og senere hen fulgte “Wallenberg-sangen” der blev soundtracket til “Kurs mod Nord”.


Populære serier og populære sange. Man forstår hvorfor. Det er ægte. Det er ærligt. Det er billeder, og det skaber nye billeder, sætter nye tanker og drømme i gang.   

Og nu gør de det igen. Juncker har skrevet sangen til den nye serie ”Kurs mod danske kyster” – som igen vises på TV-2 – og titelsangen hedder ”Vi bliver hjemme i år ”.

Juncker giver selv disse ord med på vejen omkring sangen:  

“Inden Mikkel Beha ringede, var dagene gået med at forsone sig med ærgelsen over aflyste koncerter og følelsen af, at alt stod stille. Jeg var så småt begynde at finde fred med det hele og havde pudsigt nok læst lidt i Holger Drachmanns “Sange fra havet”.

”Og så var Mikkel pludselig i røret. En rar stemme i øvrigt. Lidt som at lytte til fjernsynet. Han fortalte om sin families planer om at sejle Danmark rundt over sommeren på Tv-skærmen nu, hvor de store udlandsrejser var skrinlagt for os alle, og han spurgte, om jeg ville lave endnu en sang”

”Med ét forsvandt frustrationerne. Og alle minderne stod i kø – om det danske sommerland dér, hvor bøgeskoven står helt ned til stranden, hvor man år efter år har ledt efter sten med huller i og fanget krabber. Jeg fik straks idéen til en sang, som jeg næste morgen sendte til Mikkel i form af en rå køkkendemo, hvor jeg forsøgte at sætte ord og lyd på kystliniens klukken og de lyse nætters længsel. Den faldt gudskelov i god jord. Og jeg føler mig ærlig talt som en heldig kartoffel at have fået denne mulighed – at være med til at fuldbyrde seriens trilogi en sommer, hvor musikken ellers let kunne syne hen. Nu flyder den i fjernsynet.”

Og det lyder til at Mikkel Beha kan lide resultatet for han udtaler :

”Sangen “Vi bliver hjemme i år” rammer meget præcist den situation vi alle kom i da Coronaen lukkede Danmarks grænser, og mindede os alle om, at vi jo faktisk lever i en af verdens små perler. Men måske også havde glemt det, fordi vi havde så travlt med at komme til Gran Canaria eller Thailand på en billig flybillet.

Men det er jo lige her, på 56 grader nord, at man finder de lange lyse nætter og bøgeskoven der vajer helt ud over kanten og ned i fjorden. Hvorfor rejse til verdens ende for at møde lykken over at finde en sten med huller i, og en måne der hænger til tørre på sommernattehimlen? Det er de spørgsmål Juncker stiller i sin sommersang og selv besvarer med: “Vi skal gå gennem lyse nætter, når de kommer og mens de går….Ved du, hvad jeg tror? Jeg tror, vi bliver hjemme i år”.”


Men altså inden du sætter Juncker i bås, som en der kun kan skrive “sømandssange”, så tjek lige hans bagkatalog eller nogle af hans andre fremragende bidrag som lejlighedssanger.

Første gang var på det fine protestsange.dk album (CD 2006) med bidrag fra forskellige kunstnere som Marie frank, Hush, Peter Sommer & Martin Ryom, Magtens Korridorer, og Per Vers, og her han bidrag han fint med anti-krigssangen ”Hvor er det sted”.  

Siden har han også dokumenteret at en fodboldsang ikke behøver indeholde fuldemandskor eller stadionomkvæd for virkelig at ramme plet – eller rent faktisk ramme bredere end til de mest hardcore fodboldhold hjerter.

Lyt til hans fremragende bidrag til henholdsvis Brønshøj Boldklub og det danske kvindelandshold i fodbold – og mærk selv at fodbold faktisk er meget mere end bare 22 m/k , en dommer og en bold!



Juncker er i bund og grund dejlig grænseløs og generøs i sin sangskrivning og i sine beskrivelser – og rummer som sagt både gæstfriheden, humoren, biddet og menneskeligheden – og derfor var det nok også en ganske naturligt valg, at han blev udvalgt til at skrive en hyldestsang i anledning af 100-året for den Sønderjyske genforening – og at han som sit seneste projekt har skabt duoen Gæsterne – med en anden fremragende dansk sanger og sangskriver Jonas Breum .

Konklusionen må være at Juncker hverken er træmand, sømand eller målmand – Juncker er en sangskriver, der med et bankende dybfølt dansk hjerte skriver som en verdensmand, en arbejdsmand, en tillidsmand og ikke mindst en altmuligmand, der ved at musik og ord gør en forskel – til lands, til vands og mellem himmel og jord. Og så skader det jo næppe at hans musikalske hjerte er tatoveret med overskriften “There Is a Light That Never Goes Out” (The Smiths),

Så sæt sejl – og lad sangene flyde sine egne veje – vi lover at følge med her på Side 33.


Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.