Viden og valg afgør altid hvad vi sætter pris på!

"SIDE 33 afslører slagsiderne i GAFFA priserne 2020"

Fotograf: Henrik Hildebrandt

Side 33 havde ikke eksisteret uden GAFFA. De er for denne skribent en livslang følgesvend og inspirator i forhold til seriøs og kvalitativ musikformidling. ’Desværre’ er jeg selv blevet ældre og GAFFA har skåret sin primære læsermålgruppe til at være de 15-30 årige. Det kan ses på deres redaktionelle valg. De er ikke længere en bredside. Trist. For jeg ved at der er masser af de unge under 30 år – der også kigger musikhistorien efter i kortene – ligesom de gerne hører røverhistorier og nyt fra de mere etablerede og modne kunstnere. Samtidig er det bestemt ikke alle voksne lyttere, der har sendt deres musikalske nysgerrighed på pension, da de fyldte 30.

Det skaber et behov for en side som SIDE 33 – og det afslører især det ellers store flotte felt af nominerende til Årets Gaffa Pris. Flere end nogensinde har stemt. Det er positivt. Men det er til gengæld negativt hvis mange tror at disse nomineringer reelt afspejler hvad der bredt set var bedst på musikscenen anno 2020.

Især nomineringerne i de udenlandske kategorier er noget smalt spottet fra Gaffa’s side. Anbefalelsesværdige album med navne som Early James, Fantastic Negrito, Willie Nile, Margo Price, Kathleen Edwards, Huey Lewis, The Dirty Knobs, Allman Betts Band, Dion, Rose City Band, Lilly Hiatt, Vargas & Lagola, Tomas Andersson Wij, Lilly Winwood, David Ramirez, Ray Wylie Hubbard, Ellen Sundberg, Jimmy Burns, og Blue Oyster Cult kan man ikke stemme på som “Årets udenlandske udgivelse”. Hvorfor ikke? Svaret skal nok mest findes i at gennemsnitsalderen til eventuelle koncerter med disse kunstnere vil være over 30 år, og at stort set ingen af disse navne finder vej til hele Danmarks toptunede (eller måske rettere topstyrede) radio – medmindre Alex Nyborg Madsen eller Ole Jacobsen får sneget et nummer ind ovre på P5. DET er altså status på bredden af musikformidlingen hos landets førende radiokanal og musikmedie.

I kategorien “Årets internationale hit” vælger Gaffa stort set kun at vælge mellem pop/hip-hop/r&b artister – og så lige et nummer med Bob Dylan – og det såmen “Murder Must Foal” – der ellers langt fra er det mest radiovenlige fra hans glimrende comeback album. Lidt pudsigt, især når de så udelader årets måske største world-pop hit ”Jerusalema” fra MASTER KG, der har godt 150.000.000 millioner afspilninger på Spotity! Samtidig overses numre som “HKF (Håll käften & försvinn)” fra Myra Granberg, samt det ellers mesterlige ekko af Eurythmics fra Annie Lennox datteren Lola Lennox på ”Back at Wrong” – og rent faktisk endnu et veludført Eurythmics ekko – “Liberation” fra selveste Dave Stewart nu med Thomas Lindsey . To nutidige svar på 80’ernes lydkulisse som smagfuld ingrediens. Men det er åbenbart udenfor Gaffa’s comfort zone og målgruppe – ligesom andre ‘hits you like a smash” numre med Anna Bergendahl, Bleacher (feat. Bruce Springsteen), The Clockworks, Sons of the East, Stevie Wonder,  Sparks og The Spitfires m.fl. er det.

Men hvis du nysgerrig, så lyt på vores nye spilleliste på Spotify “SIDE 33 – Sætter pris på 20 20 – UDE” – hvor du finder de 50 numre, som efter over brede overbevisning fortjener at hitte en vej ud af 2020 og ind til mødet med flere nysgerrige musikører i 2021.   

Heldigvis afspejler nomineringerne fra Gaffa i forhold til de danske kategorier et noget bredere og nuanceret blik. Men der mangler desværre stadig et for stort felt af erindringsværdige 2020 udgivelser. Når hverken Stine Vega, Gunni Torp, Katinka Bjerregaard & Simon Ask, Boys From Heaven, Jørgen Thorup, Thomas Madsen & I Think You’re Awesome, Fried Okra, Helene Bak, Bound By Law, Martin Kirkegaard, Jonas Schou, Anders Riis, Keminova Cowboys, Den Syvende søn, Deerborn, Filuka, The Consolation, J. Tex, Falderebet, Thorbjørn Risager, Sonja Hald, Signe Svendsen, Hanne Boel, Baby Did A Bad Thing eller Ring Them Bells er nomineret i hovedkategorien “Årets Danske Udgivelse”, så tegner der sig et tilrettelagt billede. De syv sidste navne er dog så nomineret i andre kategorier. Men at Deerborn, Boys From Heaven og Den Syvende Søn f.eks. ikke er nomineret i kategorien “Årets rock udgivelse” eller Filuka ikke er det i “Årets danske hip udgivelse” eller som “Årets nye navn” er direkte uforståeligt – sagt i god tone som lydhør musikkritikkollega.

På samme måde som ved de internationale hit halter udvalget også i forhold til de danske hit indenfor en utrolig snæver ramme. Hvis man kunne nominere Bob Dylan internationalt – hvorfor så ikke TV-2’s COVID-19 relaterede mesterstykke af en over 10 minutter lang single “Det sidste turist i Europa”? – og hvad blev der af de slagfærdige singleudspil fra blandt andet Jacob Dinesen, Frankly Female, Buchwald, Esben Kronborg, ibens og Mathilde Falch? Som så meget andet er det et spørgsmål, der ikke findes bare et enkelt svar på, så det bruger vi ikke tid på at søge videre efter.

I stedet har vi kigget vores begejstringsbarometer efter i sømmene og udvalgt de 50 danske numre, som stadig varmer vitalt her på redaktionen i 2021. Ikke kun stadig brandvarme singler, men også nogle numre fra album, der måske ikke holder hele vejen hjem – men bare indeholder det eller de enkelte numre, der også kan gøre en forskel. Er du til Neil Young så snyd dig f.eks. ikke for ”Neil Young’s Not Coming” fra Third Wheel Drive, og elsker du The Byrds og Roger McGuinn så lyt endelig til Tobias Stern Johansen og hans elegante ”In a Faint” – og sådan kan vi egentligt blive ved i de lidt over 3 timer spillelisten holder.

Tjek det hele på Spotify listen – ”Side 33 – Sætter pris på 20 20 – HJEMME” – og døm så selv. For i sidste ende er den største pris musikerne kan få den at flere og flere lytter til dem og deres musik. Den opgave kræver formidling, og at vi – og at du som forbruger deler de gode budskaber om det brede udvalg af god musik, der uge efter uge serveres for os lyttere fra såvel “signede” artister som de uafhængige.

Side 33 er ikke smagsdommere – vi er formidlere af nysgerrighed på og begejstring over en musikalsk bredside til os alle. Her bliver ingen afvist i døren på grund af alder, køn, baggrund, genre eller nationalitet. Vi håber at vores nye spillelister afspejler dette – og at du fremover vil sætte pris på dette.






Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.