Videopremiere fra Esben Kronborg

"Akustisk perle hentet fra en drøm af et virkelighedsnært nyt album"

Fotograf: PRESSEFOTO

Sanger og sangskriver Esben Kronborg drømmer da stadig om at få det store folkelige gennembrud med sine iørefaldende pop/rock sange, båret af dansksprogede tekster, der er dejligt fri af navlefnuller og floskler, og i stedet fyldt med reflekterende og billedrige øjebliksbilleder fra et levet liv. Men drømmen fylder ikke længere alt.

Hans to første album fra 2014 og 2016 var på engelsk, men da albummet ”Esben Kronborg” i 2019 mødte verden, var det for første gang med på dansk. Et klogt valg. For ligesom hos spejlbare kollegaer som Tom Bjerg, Jonas Schou og Signe Svendsen – evner han i sine personlige tekster, ikke bare at sætte sig selv i spil, han forsøger også på venlig vis at skubbe lidt til rammerne for samspillet indenfor fællesskabet.

De ni sange på det aktuelle album ”Midtempo Sange Og Dage Uden Dig” er blevet til under Corona pandemien, hvor den 39-årige familiefar til tre døtre så sig selv i spejlet, og fandt ud at det var tid til et retningsskift.  Ikke så meget musikalsk, men i måden af håndtere og vægte de mange valg på vejen.

“Albummet er, som titlen indikerer, skrevet under de to corona-nedlukninger, hvor mange af os sad derhjemme og kukkelurede.

Sangene kredser om de savn og refleksioner der opstod og kørte rundt i hovedet. Om fortid og nutid.

Om hvad man ville gøre om, hvad man skal lade ligge og hvad man stadig kan nå at gøre noget ved.”

Esben Kronborg

Nu er koncertaktiviteterne sat ned fra omkring 100 koncerter årligt, til cirka halvdelen. Den læreruddannede Kronborg, har bestemt ikke nedprioriteret musikken, men har flyttet sit fokus, og glædes derfor f.eks. også stadig ved, at han ved siden af musikken underviser på Horsens Ungdomsskole.

Sangene er indspillet så live som muligt i en lille rundkreds i Studio Communale med den fantastiske lydsnedker Søren Zahle (Peter Sommer, Lars Lilholt, Jacob Dinesen m.fl) som en stilsikker og altid søgende styrmand bag pulten og knapperne. Med i studiet har også været et par andre gode Peter Sommer folk i form af rytmesektionen Søren Poulsen og Henrik Poulsen, mens Kronborgs faste musikalske makker Max Hegaard har bidraget på kor, akustisk guitar, keys og banjo.  

Det har resulteret i et velproduceret, varieret, let og luftigt, men også kvalitetstungt pop/rock album, der viser at inspiration fra f.eks. Bruce Springsteen, The War on Drugs, The Rolling Stones og Michael Falch sagtens kan forvaltes, så det føles som kærlige hilsner fremfor blege kopier. Og hvis det viser sig, at den rifflige, træfsikre og stærkt iørefaldende ”Tiderne skifter” ikke ender som et regulært streaming- eller radiohit, så er det altså for alvor på tide, at sætte alt ind for at sikre at tiderne skifter.  

Et af ni velskrevne numre, der kommer godt rundt i alt det, der rimer på følelser, forstand, frustration og forhåbninger.

‘De Samme Fejl’ handler f.eks. om at vokse op i et alkoholisk hjem, mens albummet slutter af med med den smukke og rørende ‘Luk Stjernerne Ind’, der er en sang til Esben Kronborgs ældste datter, som med sin autisme kæmper med at finde sin plads i verden.

Albummet åbner stærkt med ‘Drømmer Om Et Øjeblik’, der handler om det som aldrig blev. Det har nu fået sig en billedudgave i form af en video til en stemningsfuld akustisk live-session, der i den grad er lykkedes i samspil med Søren Zahle og Kristian Fogh (Mike Andersen, Lars Lilholt m.fl.).

Albummet, der udkom digitalt den 25. maj 2023 følges op af en efterårsturné, der begynder på hjemmebane i Horsens, nærmere bestemt den 9. september på Platform K. Det bliver Kronborgs første koncert med fuldt band siden 7. marts 2020.

Herfra sendes fem ‘SIDE 33 skiver’ ud af seks mulige efter ”Midtempo Sange Og Dage Uden Dig”. Et album, der for alvor i tekst og musik åbner op for de alle drømme, der i virkeligheden findes lige omkring os.

Indenfor sport og musik går tingene ikke altid efter fortjeneste, men er der en dansk sangskriver, der efterhånden virkelig fortjener et gennembrud, så er det i høj grad ESBEN KRONBORG.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.