VILD MED DANSK – og dem der går planken ud

”Efterårets udgivelser bliver ved med at overraske positivt”

Fotograf: Maria Fremming

Det er spil dansk uge – og det betyder at f.eks. hele Danmarks Radio i ugens løb har fuld fokus på at spille mere dansk musik end de plejer. Det fokus måtte de for vores skyld sådan set godt udvide til resten af året! Tænk hvis de virkelig gik planken ud i forhold til at opfylde public service-forpligtigelserne.

For selvom der da spilles flere forskellige artister end der plejer i sådan en uge, så er der stadig så utroligt maget kvalitativt musik, der ikke får plads i landsdækkende radioformat, fordi der stadig er en hård kerne af  artister, der partout skal have tusindvis af afspilninger om året, og fordi der stadig er en himmelråbende fastlåst kassetænkning i DR omkring at opdele musik præsentation efter genre- og aldersbestemte målgrupper.   

Hos SIDE 33 tror vi stadig på, at livet bliver mere spændende, hvis den rummer en mere bredsidet musikbuffet til os alle. Så vi fortsætter med hver fredag, at præsentere både noget af det danske musik du nok kender og har hørt, og så noget af det vi måske formidler til dig som nogle af de første. Den røde tråd er at vi finder kvalitet i det hele.

Vi har i dag lavet en frisk fra fad video sixpack, der med garanti både smager bedre end det meste af indholdet på J-dag og giver færre tømmermænd – og i alle tilfælde viser lidt af hvad der er i spil på den danske musikscene lige her og nu – og fremadrettet.

Singlen “LOVER OF MY OWN” fra Iris Gold er skrevet i samarbejde med og produceret af Dave Stewart – der har sikret sin plads i historiebøgerne via sin tid med Eurythmics – og siden har haft en mere end hæderlig solokarriere. Hendes ’hippie hop pop’ rammer igen plet med et nummer der rummer både det afslappede, det sexede, det flirtende og lyden af friheden. Sangen handler om at have kærlighed til sig selv og lytte til sine egne behov – et budskab der også er ganske tydeligt i musikvideoens budskab.

Som en sort kvindelig sanger/rapper har jeg ofte fået besked på, at jeg skulle holde mig til et bestemt visuelt udtryk, hvilket er noget møg, for vi er så meget mere end det! Jeg ser så mange artister, der bliver sat I bås, men heldigvis også nogle fantastiske artister, som er frie og eksperimenterende. Jeg er en af dem, fortæller Iris.

Gabriel Jacobsen har netop udgivet hans debut-single “Restless Hearts”, der oser af klassisk heartland-rock. Han har spillet altid, men har først nu følt sig klar sig at springe ud som artist i eget navn. Måske derfor lyder singlen rent faktisk mere af en etableret artist end af en debutant?  

Efter i mere end 10 år at have turneret landet rundt med nogle af Danmarks mest etablerede artister, føler jeg mig nu klar til at udgive mine egne sange, beretter Gabriel, som nogen måske vil have spottet optræde samme med sangeren og sangskriveren ISSE, som han tidligere i år blev gift med.  

“Restless Hearts” er en hyldest til de stærke venskaber og bånd, som sammen kan skabe et rum, hvor selv de mest tvivlende hjerter finder fred og mening med det hele, når man har fundet modet til at udforske nyt territorie.

Trine Lyngvig har I dag udgivet det nogle kunne fristes til at kalde en lækker Lana Del Rey-klingende EP – produceret i samarbejde med Christian Ki, der kendes for sin faste plads i Mathilde Falch’s band og som tidligere i år udsendte sammen med Steffen Westmark (The Blue Van, Peppermint B) et album under navnet KI/WEST.

Singlen “Blue Eyes” er en statisk og cinematisk ballade, som portrætterer mødet med et menneske, der kan få ens hjerne til at skabe sin helt egen kalejdoskopiske forestilling. En slags trance, en fordybelse i de blå øjne, en uskyldig, romantisk og naiv forelskelse.

Om nummeret fortæller Trine Lyngvig:

-“Blue Eyes” handler om at blive fanget af et blik og forsvinde så langt ind i det, at virkeligheden forsvinder. Det lyder som en kærlighedssang, men for mig var det en flugt. Jeg havde så meget brug for at komme et andet sted hen, et sted hvor jeg blev set, hvor jeg igen var en del af en kærlighedsfortælling. “Blue Eyes” er den fortælling.

Den 19. november udsender den københavnske alternative hardcore-kvartet NYT LIV sit andet album “Den døde sol”. Indtil videre har man kunnet høre to singler fra ‘Den døde sol’ i form af ‘Givet op’ og ‘Mens livet forsvinder’. I dag udsendes så albummets tredje single ‘Grå dage’ sammen med en video skabt af guitarist Martin Goltermann.

”Grå dage” kan i grove træk minde om Magtens Korridorer på nye batterier og med et skud power benzin på tanken.  

Forsanger Michael Aagesen siger om sangen:

Handler om håbløshed. Om at være nedtrykt og at have mistet troen på, at det kan blive bedre.

Resultatet er nu langt fra håbløst!

Den 24. september udkom debutalbummet ”Into”fra RKDIA via Music For Dreams. Duoen er bestående af danske Morten Schantz (synth +vokal) og svensk-norske Anton Eger (trommer) er velkendte navne på jazz- og fusion scener i Europa. I et stykke tid har de rykket grænserne for jazz og anvendt genren i alle mulige utraditionelle former og steder for at søge det nye og uhørte.

Er du slave af at skulle have en genre klistret på, så forsøg dig med Broken Disco, Indie EDM, Dream pop, Jazz impro – og ryst så godt bagefter – og føl dig velkommen i RKDIA’s opildnende, technokromatiske og sentimentale verden.

‘Federer Happier’ er hyldestsingle til tennis koryfæet Roger Federer – og de leverer her et sandt serve es af en ”hænderne i vejret” melodi, der efterlader en både forpustet , opløftet og sejrsikker.

JEG GÅR “PLANKEN UD” OG SVØMMER UD PÅ DET DYBE POPFARVAND

Ordene stammer fra Mathilde Falch,  der med singlen ”Planken ud” har udgivet et punch af et varmt pop-korn.

De sidste par måneder har den ellers normalt ret indierockede sangerinde kunne opleves i Toppen Af Poppen TV2, hvor hun har udfoldet sine talenter gennem fortolkninger af andres sange.

På den nye single har hun skruet op for tempoet, og deler gavmildt ud af ørehængende pophooks. I Toppen Af Poppen fik hun nemlig gode råd fra de andre deltagere med på vejen. De mente at hun kunne nå bredere ud, hvis hun bare skruede op for sangenes iboende hitpotentiale.

Det lyder sandelig til at der kan være noget om snakken – og så jeg i øvrigt personligt sikker på at der fremover er plads til begge sider af den gode Mathilde Falch. Hvorfor i pophimlens navn skulle det ene dog udelukke det andet?

Sangen, der er udgivet som bonus nummer på genudgivelsen af hendes album ”Solen Brænder”, hylder den råstyrke, der bosætter sig i mennesker, på den anden side af en kamp, der endelig er vundet. Man bliver nemlig ikke skrøbelig, men derimod stærk som fanden. “Planken Ud” er et eksempel på den vildskab, der findes i os alle, når vi sætter os selv på spil og tør skabe noget helt nyt.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.