VILD MED DANSK – også de sidste fra Roslev

”Alle gode gange fire fra Jakob A & de sidste – et Beatorkester, der har den lyriske fane højt hævet”

Fotograf: PRESSEFOTO

Sange relateret til hjemstavne er ganske vidst hørt før – senest på det mesterlige ”Opland” album fra Rikke Thomsen, men jeg erindrer nu ikke at have hørt sange, der er et tilbageblik på og en hyldest af hjemstavnsbyen Roslev, der er beliggende i Skive Kommune – og har lidt under 1.300 indbyggere.

Men byen er omdrejningspunktet på EP’en ”Roslev”, der netop er udkommet digitalt fra Jakob A og de sidste. Et Aarhus-baseret beat-orkester, med tonede musikalske reminiscenser fra 60’erne og 70’erne, og et tekstunivers, der sprudler nutidigt, bider og viser tænder, mens eftertænksomheden arbejder på højtryk. Det er tilbageskuende og alligevel fremadrettet, og lyder som noget man har hørt før, og så alligevel ikke helt. Så vi nævner ikke ’her relaterede artister” i denne sammenhæng, men vil da ikke undlade at nævne at de da ville passe perfekt på programmet på f.eks. Kun For Forrykte Festival.

Jakob A og de sidste har udgivet 4 ep’er i løbet af 2020/2021 – ”Oprop//Oprør!”, ”Farvel/Far vel”, ”Flygtning/Fremmed” og nu ”Roslev”, der alle markerer sig ved at have en historiefortæller med en poetisk åre i front. En åre, der binder disse album sammen, og gør at man bestemt ikke håber at det bliver det sidste man hører fra dette orkester, der består af gode folk, der ikke just er vårharer på den danske musikscene, men alle har en del musikalske kilometre i benene.

Men som denne helhed er de unge – og de rummer en nysgerrige og en sult efter at ramme et nyt publikum, der vægter indhold og kvalitet mere end alder, køn, baggrund osv. Om baggrunden for den nye EP udtaler sangskriver og sanger Jakob Alsbjerg:

I min barndom i 1980’erne havde Roslev sin egen biograf, købmand, brugsforening, Bakkøbmand, Døgneren, en hulens masse specialforretninger, fabrikker, et håndboldhold der kunne hamle op med Skive FH’s og et utal af mærkante og skæve personligheder.

Ideen til ep’en opstod, da jeg en dag begyndte at opremse alle de butikker, der var i Roslev, da jeg var dreng. Det gik op for mig, hvor meget byen havde forandret sig, men det gik også op for mig, at jeg, på 35 års afstand, stadig anså Roslev som min by. På den baggrund ville jeg gerne hylde og tegne et billede af byen, gaderne, stederne og de mennesker, der var en del af min barndom. Det er fem dybt personlige sange, der tegner et billede af en provinsby, mange vil kunne genkende.

Og netop genkendeligheden er nøglen til at disse billeder bør kunne ramme bredt. For måske er vejnavnene eller persongalleriet ikke de samme, men de fine skildringer sætter noget universelt i gang i forhold til den hjemstavnsfornemmelse, som de fleste af os vel har i os om vi så kommer fra Ishøj, Indslev, Ikast, Rudkøbing, Roskilde eller Roslev.  

Jakob A og De sidste er:

Jakob Alsbjerg: Vokal og guitar

Kent Søndergaard: Orgel, klaver og kor

Ole Holmgaard: Guitar og kor

Martin Østervig Larsen: Bas og kor

Morten Wang: Trommer og kor

Pressefoto

Jakob A har i eget navn udgivet konceptalbummet ”Lyder som en drøm” – og optræder desuden i cover bandet Dylan Forever, hvor også Martin Østervig Larsen og Morten Wang er med.   

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.