VILD MED MUSIKVIDEO – SIDE 13

”JENS LYSDAL – ’Sidder her ved havet' – med rytmisk magi fra Jacob Andersen og Rune H. Olesen"

Fotograf: Album cover (beskåret)

At kalde Jens Lysdal en af vort lands bedste melodisnedkere tænker jeg ikke er skudt helt ved siden af, og der findes da også ganske god dokumentation for påstanden. Hans samlede produktion, målt ud fra længden af hans professionelle karriere, er ikke stor, men til gengæld er den kvalitetsstemplet hele vejen igennem.

Hele fire melodier har han f.eks. med i Højskolesangbogen – ”Det lyder som et eventyr”, ”Når det spirer som i dag”, ”Nu skal de åbenbares” og senest ”For vist vil de komme” – en hyldest til 150 året for de danske højskoler, med tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen og musik af Lysdal.

Han er også en af de forholdsvis få danskere, der har været nomineret til en amerikansk grammy. Jens Lysdal var nemlig guitarist og medkomponist på Eliza Gilkysons album “The Nocturne Diaries”, der var nomineret til en Grammy for “Best Folk Album” i år 2015.

Lysdal har en ganske imponerende bredde i sit udtryk og hans musikalske spændvidde. Man fornemmer i hele hans registrer, at han har rødder i såvel Danmark, Sverige og USA, for han bevæger sig frit og ubesværet fra singer/songwriter genren til vise og vals via pop, folk og tango,  alt efter hvad sangen og historien har bedst af.

Han er en ægte A-holds musiker, der altid formår at samle et hold af medmusikanter på samme niveau, som sig selv, hvilket ikke mindst LIVE skaber muligheder for den der ubetalelige og udefinerbare magi.

Foto: Mads Kornum

Samtidig er han en mand, der både har holdning, og selv handler. Han er stærkt engageret i miljøkampen, og har i det hele taget en stærk integritet i alt omkring ham.

Man kan ærgre sig over, at det siden 1995 blot er blevet til tre soloalbum og en EP, samt et par duo album med henholdsvis Hugo Rasmussen og Laura Illeborg.

Men kvalitet over kvantitet, og det er alle album, der er værd at genhøre eller opdage for første gang, for de indeholder alle den slags tidløs og langtidsholdbar sangskrivning, som lyttere der i forvejen holder af f.eks. Ry Cooder, Randy Newman og Paul Banks med garanti meget hurtigt vil kunne begejstres over.   

Milepælen eller vel rettere mesterværket må fortsat anses af være hans debutalbum “A matter of time” – et helstøbt værk pakket ind i en superlækker og velafbalanceret produktion, der leder tankerne i retning af Daniel Lanois.

6 år efter hans seneste udgivelse, EP’en ”Landet, der var hans første med danske tekster, har han nu den længe ventede opfølger på vej. ”Sidder her ved havet” er første single fra det kommende album. Nummeret har fået sig en tilhørende rolig og dejligt afstressende video.

“Sidder her ved havet” er en legende melodisk sang med masser af rytmisk overskud, ikke ulig den vanedannende vibe man oplever hos Bo Kaspers Orkester. Det lyder bestemt af et nummer, der kunne blive årets skvulpende sommerhit på DR P5.

Bag sangen er der i øvrigt en både smuk og trist historie, idet den nu afdøde Jacob Andersen medvirker på nummeret. Om det og om baggrunden for nummeret fortæller Jens Lysdal i hans nyhedsbrev følgende:    

”Sangen kommer ud af mit eget behov for at komme i kontakt med og holde fast i det helt basale og grundlæggende, i en – mildest talt – tumultagtig tid.

Jeg har i mange år haft lyst til at bringe to af Danmarks bede percussionister sammen på den samme sang – Jacob Andersen og Rune Harder Olesen. Begge har været “mest spillede musiker i Danmark” og har spillet og indspillet med en uoverskueligt lang række af topnavne herhjemme de sidste 30-35 år.

Jeg har spillet med dem begge i mange år, men aldrig haft fornøjelsen af at have dem sammen på samme sang – og jeg synes de leverer et forrygende rytmetrack til “Sidder her ved havet”. Lars Vissing spiller et dejligt flygelhorn.

Desværre forlod Jacob os sidste år, alt alt for tidligt. Men han har om nogen været et både menneskeligt og musikalsk fyrtårn og beriget flere generationer med sin musikalitet – og jeg er meget glad for at jeg nåede at indspille dem sammen.”

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.