VILD MED SPIL DANSK UGEN

”Slip nysgerrigheden fri - det spiller – næsten overalt i hele landet i denne uge”

Fotograf: PRESSEFOTO

Kalenderen siger november, og vi er gået over til vintertid – og jeg har egentligt allerede mest lyst til at sætte sangen ”Nok af november” med Vejrguderne på i fast rotation. Men så kommer jeg i tanke om at det jo er Spil Dansk Ugen, der fejres med musik overalt i landet fra den 1.-7. november.

Spil Dansk arrangementet har i år 20 års jubilæum – og afholdes som altid her i UGE 44. Det har i den grad udviklet sig til en samlende dansk musikbegivenhed, der viser hvor bredt musik kan udfolde sig. Fejringen er både intim og borgernær, og uanset hvor man bor i landet, skal man ikke gå eller køre særligt langt for at finde et arrangement, der emmer af lig og spilleglæde.

Der er således mere end 1.000 arrangementer over hele landet i løbet af ugen, og der sker noget overalt: På spillesteder, kulturhuse, biblioteker, skoler, kirker, museer, ungdomsuddannelser, aktivitetscentre, bosteder, plejehjem, sygehuse, virksomheder og mange andre lokationer. En samlet oversigt kan findes på  www.spildansk.dk.  

Vi kan ikke plukke alle guldkorn ud af programmet – og hvad definerer iøvrigt også et guldkorn. Det ved kun du – og nu har vi formidlet hvor du skal søge. Men lad os da som eksempel kigge på hvad man f.eks. kan hente af gratis oplevelser i Næstved Kommune i de kommende dage.

I dag kan du f.eks. kl. 19.30 i RidehusetGrønnegades Kaserne Kulturcenter gratis høre den altid fremragende og veloplagte danske sanger/sangskriver B-Joe når han sammen med hans kompetente band bestående af MC Hansen (guitar), Flemming Olsen (trommer) og Knut Henriksen (bas) – i forbindelse med åbningen af Spil Dansk Ugen i Næstved – stiller op med en samling helt nye sange på dansk. Sange fra et kommende album, der er hans blot andet med danske tekster. Ellers er han mest kendt som hofleverandør af engelsksproget heartland-rock med blues noter – og ikke mindst som lead-guitarist i Hardinger Band. I foråret udgav B-Joe en lille appetitvækkende dansksproget smagsprøve i form af “Venter på lidt solskin”. En dejlig varm dansk-pop sang med lune reggae vibes, der også sagtens kan stråle en grå november dag.   

Dagen efter kan man ligeledes gratis opleve HunBjørn live – på Næstved Bibliotek. HunBjørn alias Ulla Pihl leverer effektfulde elektroniske drømmelandskaber, der ofte får sig en melodisk medfart ved hjælp af smukt og sikkert vokalarbejde, strygere og besnærende bas-tromme forløb. Et univers der, på en gang er både råt og sårbart – og rummer budskabstung lyrik om forstillelse, selvværd og miljøkrise.

HunBjørn har netop udsendt singlen ”Avicii” som en forløber hendes kommende kommende albumudspil, der skal følge op på hendes stærke debutalbum “Next Summer” fra 2019. På scenen er HunBjørn ledsaget af de kompetente musikere Line Felding (cello og synths), Rasmus Krogh (guitar) og Mikas Eskesen (samples og trommer).

Blot et par eksempler fra et omfangsrigt Spil Dansk program, der altså er landsdækkende, men særligt bæres af 25 ‘Spil Dansk Kommuner’, hvoraf Næstved altså er en af dem. De andre er Assens, Egedal, Favrskov, Faxe, Gladsaxe, Glostrup, Ikast-Brande, Lemvig, Lolland, Odder, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Roskilde, Skanderborg, Skive, Struer, Syddjurs, Sydslesvig, Thisted, Tønder, Varde, Vejle. Viborg, Ærø, og Glostrup. Kreativiteten har frit spil i årets Spil Dansk Kommuner med alt fra en rullende Spil Dansk Bus over fællessang på skoler og torve til workshops og talks på uddannelsessteder og kulturhuse.

Også hele Danmarks Radio er stærkt involveret i Spil Dansk ugen. DR har været med lige siden begyndelsen i 2001, og i år intensiveres dækningen. Som tidligere spiller DR’s radiokanaler på skift udelukkende dansk musik i Spil Dansk Ugen – Mandag: P2, Tirsdag: P8 Jazz, Onsdag: P3, Torsdag: P6 Beat, Fredag: P4, Lørdag: P5 , og generelt skrues der op for den redaktionelle dækning af dansk musik på en lang række af DR’s platforme. Derudover holder ‘Aftenshowet’, dr.dk og kendte radioprogrammer på tværs af fladen et ekstra fokus på den danske musik ugen igennem.

Man kan opleve DR’s nye koncept ’Spil Dansk Live’. Her sender DR fra fire byer: P2, P5 og P8 Jazz sender fra Vejle Musikteater, P3’s ’Musikchefen’ og ’Livebeatet’ på P6 Beat sender fra Roskilde Festival Højskole, ’Take off’ på P4 sender fra Kulturhotellet i Rønde og ’Kulturen på P1’ sender direkte fra Tobaksgaarden i Assens. Til ‘Spil Dansk Live’ vil publikum gratis kunne opleve navne som Jung, Ericka Jane, Aura Dione, Phlake, Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen, Sko/Torp og I Think You’re Awesome.

Jørgen Thorup – der i øvrigt var en del af de indledningsvis nævnte Vejrguderne sammen med Ivan Pedersen, og ellers mest er kendt for sin solokarriere og som frontmand i Hardinger band – er formand for foreningen Spil Dansk, og han sætter lidt ord hvorfor musikbegivenheden har vist sig at være så slidstærk og hvorfor den fortsat har sin vigtighed.

“Spil Dansk Ugen er konkret og folkelig. Det er musik til børn og unge, voksne og seniorer, til os alle sammen”

– JØRGEN THORUP

“Spil Dansk tændte sidste år også lys i det musikalske corona-mørke ved at gennemføre mod alle odds. Vi gjorde det under udsagnet ”Musikken overgiver sig aldrig!” Samme optimisme skulle gerne hjælpe os med at finde vej langt ind i fremtiden”

– Jørgen THORUP

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.