Interview med Stensland

”Vejen til Danmark går via Tom Waits”

Fotograf: Album cover (beskåret)

Norske Ole Johnny Stensland er i år sprunget ud som soloartist under navnet Stensland. Det efter i mange år at have begået sig som en anerkendt og respekteret Tom Waits fortolker, og i bandet Samuel Tramp, hvorfra flere musikere også medvirker på hans aktuelle debutalbum ”Dark Valley blues”.

Et album vi heldigvis fik tilsendt til anmeldelse her på siden. Det gjorde os nysgerrige efter at høre lidt nærmere om denne tydeligvis flyvefærdige artist, der i den grad sætter spor og aftryk når han udfolder sine sange og sit mørke stemmeregister. Er man til Tom Waits og/eller til dark-americana genren, så er der i den grad tekst og toner at begejstres over her hos Stensland.

Han har flere gange tidligere gæstet Danmark med sit Raindogs Celebrating Tom Waitsprojekt – og vender tilbage med dette igen til marts næste år, hvor de i perioden fra 20. – 25. marts gæster Kulturhuset Islands Brygge, KBH – Skørping MusikstationDet Musiske Hus, Frederikshavn – Dexter, Odense – Gl. Egå Jazzklub, Århus og Drantum forsamlingshus, Brande.

Lad os håbe at det også lykkedes at booke nogle Stensland koncerter i samme forbindelse. For nok er det skønt at høre de store helte blive fortolket og hyldet, men det er så sandelig også skønt at komme ud i virkeligheden for at hylde alle dem, der fører stafetterne videre.

INTERVIEW MED OLE JOHNNY STENSLAND    

SIDE 33 – Du er en rutineret sanger, musiker og sangskriver, der før har optrådt i forskellige band sammenhænge, og med Tom Waits fortolkninger. Hvorfor et soloalbum – og hvorfor lige nu?

STENSLAND – ”Udover albummet Lucy, som jeg udgav med Samuel Tramp i 2010, har jeg i mange år primært prioriteret at spille musik kun live. I disse år har jeg løbende skrevet musik, men ikke gjort mere med den. Nu tænkte jeg, at det var på tide at få det på plade, og gå helt ud som soloartist.

Det er virkelig det, der altid har været min drøm. Grunden til, at jeg udgiver et soloalbum som artisten Stensland, er, fordi det føltes naturligt, da jeg skrev sangene. Så har du også større mulighed for selv at bestemme, hvordan det musikalske udtryk skal være.

Derudover har et par af mine tidligere bandkammerater ikke mulighed for at være med længere på grund af familie, arbejde og andre forhold. Liv. Når det er sagt, har jeg et trofast band med mig på vejen”.

SIDE 33 – Du udgiver albummet både digitalt og på CD og LP via eget label. Hvorfor er det vigtigt for dig også at udgive albummet de fysiske formater?

STENSLAND – Det er vigtigt at udgive albummet i fysisk format, fordi jeg tror, at det er med det medie, man får den bedste oplevelse af musik.

At sætte en LP på er nærmest som et højtideligt ritual, hvor man lytter med den dybeste respekt til den musik, man har sat på, man ændrer ikke sangen, men lader pladen spille færdig. Lydkvaliteten på LP og CD er også den bedste. At lytte til musik fra en streamingtjeneste via en mobiltelefon er meget nemt, men mobiltelefonen har så mange andre ting, der kan distrahere og forstyrre lytteoplevelsen, og du har ikke den samme tålmodighed, som når du lytter til musik fra vinyl. Det er så alt for nemt at springe sange over, eller skifte artist.

Et andet aspekt ved at udgive det fysisk er, at det er hyggeligt for publikum at tage en souvenir med sig efter koncerterne. Jeg synes, det er fint at sælge og signere LP’er og CD’er til folk efter en koncert, hvor det er hyggeligt at møde folk, man har spillet for. Og så kommer man ikke udenom, at pladesalg også hjælper på økonomien.”

SIDE 33 – Det er store og tunge navne, der refereres til omkring din musik – Mark Lanegan, Tom Waits, og Johnny Cash etc. Hvad føler du at du personligt byder ind med som sanger og ikke mindst sangskriver på dit debutalbum?

STENSLAND – Som sanger kan jeg tilbyde et udtryk med flere facetter, da jeg har et relativt stort stemmeregister. Jeg kan synge stille, følsom og tæt, eller brøle ud i infernalsk vanvid og afmagt. Jeg sparer ikke på stemmen, og lever mig 100% ind i musikken og teksten, når jeg synger.

Som sangskriver synes jeg, at jeg skaber iørefaldende melodier, med spændende og uventede akkordskift på nogle af sangene. Lyrisk forsøger jeg på denne plade at give en hånd til folk, der kæmper mentalt eller ser mørkt på livet generelt. Sangen Limbo har for eksempel en episk fortællestil, mens andre sange er som en statusrapport fra et mørkt og fortabt sind.”

SIDE 33 – Du har allerede luftet albummet LIVE, og har lidt flere releasekoncerter i kalenderen. Er der planer om koncerter udenfor Norge?

STENSLAND –

”Vi har planer om at lave koncerter i Danmark til foråret. Min nye trommeslager, Håkon Berre, bor også i København.

Som du nævner, har jeg lavet Tom Waits-fortolkninger i projektet Raindogs Celebrating Tom Waits, hvor Håkon Berre også spiller. Vi har lavet mange koncerter med det i Danmark, og jeg vil booke en turné med min egen musik gennem det netværk. Har også planer om at erobre resten af verden, men én ting ad gangen”

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.