Christy Dignam blev blot 63 år

”En af Irlands helt store stemmer og musikalske personligheder er død ”

Familien til Aslans frontmand Christy Dignams har officielt udsendt en meddelelse om at han den 13. juni 2023 er afgået ved døden efter længere tids sygdom. Sangeren blev diagnosticeret med amyloidose, en sjælden blodsygdom forbundet med visse kræftformer for en del år tilbage. Han kom tilbage på landevejen med Aslan, men var sidste år indlagt et halvt år på hospital, og siden overgik den 63-årige sanger til palliativ behandling i januar og tilbragte de sidste par måneder hjemme, hvor han blev passet af sin familie.

Aslan regnes i hjemlandet Irland, som en af landets bedste rockband gennem de sidste 35 år. Deres debutsingle ”This Is” blev straks et radiohit, og bandet blev signet til EMI, hvor deres debutalbum ”Feel No Shame” fra 1988 gik nummer et på de irske hitlister, og Dignams markante og karakteristiske vokal  – der tåler sammenligning med andre gode folk som David Bowie, Freddie Mercury fra Queen og Peter Garrett fra Midnight Oil – modtog masser af opmærksomhed og kritikerros.

Bandet begyndte at tiltrække international opmærksomhed, men Christy Dignam røg ind i et misbrug af  heroin, og han forlod bandet før deres andet album.

Mange år senere beskrev han blandt andet i sin bog “My Crazy World: The Autobiography” (2019) at have følt et “mørke” i sig, som han forsøgte at imødegå med stoffer og efterfølgende kædede han disse følelser sammen med det misbrug, han havde været udsat for som barn.

Han kom dog tilbage til bandet 6 år senere. I alt nåede de at udgive seks album, og de har en regulær legende status i hjemlandet – ikke mindst takket være deres uopslidelige landeplage og evergreen “Crazy World”. Et nummer, som Aslan naturligvis spillede da de gæstede Danmark I 2019, hvor de gav en mere end minderig koncert hos Beta 2300 på Amager.

I 2021 udgav Christy Dignam sit eneste soloalbum med den rammende titel ”The man who stayed alive” . Et album Irish Times omtalte som “a life-affirming triumph of human will and the immortal power of music”. Jeg kan kun være enig.

Æret være hans minde.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.