’Danmarks smukkeste festival’ afslører de første navne

”Kultursalonerne Gisselfeld lægger ganske ambitiøst ud for programmet 2024”

Fotograf: Maria Fremming

SIDE 33 har bestemt haft mange gode festival oplevelser i år. Vi har været til Nashville Nights International Songwriters Festival, Tønder Festival, Smukfest, Copenhagen Jazz Festival, Roskilde Festival, Tinderbox, Sweden Rock, Heartland Festival, og sidst men ingenlunde mindst (bortset fra målt på besøgstal) har vi været på Kultursalonerne Gisselfeld.

Sidstnævnte blev afviklet i midten af august, og for bare anden gang. Megen begyndelse er svær, ikke mindst at finde sin plads i et i forvejen fyldt festivallandskab. Det kræver originalitet og nytænkning, og de rette rammer. De tre ting er dog allerede på plads for festivalen, nu skal et større publikum ‘bare’ opdage det.

Nashville Nights International Songwriters Festival lykkedes her i deres tredje leveår med at finde sit publikum til lige præcis deres særegne bud på en festival, der tilbyder et program, der skiller sig positivt ud, og både musikalsk og menneskeligt tilbyder noget, som du ikke kan opleve andre steder.

Jeg håber og tror at det samme sker næste år for Kultursalonerne Gisselfeld, der afholdes i Haslev i Gisselfeld Klosters velholdte, smukke og stemningsfulde slotspark.

Festivalens program og omgivelser giver rum for tid til fordybelse, samtaler og oplevelser på et lidt andet niveau end man ellers oplever på en ’klassisk’ dansk festival.

De har i grove træk blandet de bedste ingredienser fra Folkemødet, Heartland og Smukfest – og placeret festivalen i omgivelser, der berettiger dem til at overtage titlen som Danmarks smukkeste festival – i hvert fald ifølge selveste Mr. 8660 himself Peter Sommer, der sammen med hans band Tiggerne, gav en blandt mange minderige koncerter på festivalen anno 2023.

Det var dog lige så meget alt det, som skete imellem koncerterne, der fik en til at blive virkelig betaget og overrumplet. Masser af små overraskelser i form af f.eks. musikalske pop-up events i helt andre rammer end normalt, var virkelig noget der gjorde indtryk, både på publikum og for de medvirkende musikere. Godt tænkt og fint tilpasset det smukke landskab og de historiske bygninger.      

LISA EKDAHL MARKERER 30-ÅRS JUBILÆUM

Nu har festivalen så løftet sløret for de tre første navne på næste års plakat.

Albumaktuelle Lisa Ekdahl kan næste år fejre 30-års jubilæum for det succesfulde debutalbum ’Vem Vet’. Det jubilæum fejrer hun bl.a. med en koncert på Kultursalonerne Gisselfeld, hvor hun tager et band bestående af nogle af nabolandets fremmeste musikere med på scenen.

Derudover kan man opleve tre af dansk jazz’ største kapaciteter, når Jakob Bro, Palle Mikkelborg og Marilyn Mazur gæster festivalen. Trioen er albumaktuel med en genudgivelse af Jakob Bro og Palle Mikkelborgs kritikerroste album ’Returnings’ fra 2018. I løbet af de seneste år har Jakob Bro og Palle Mikkelborg af flere omgange genbesøgt de lyriske stemninger og kompositioner fra ’Returnings’ med den ukronede percussion-dronning Marilyn Mazur.

På samtalescenen vil man kunne opleve journalist Anders Agger, der vil inddrage publikum i de mange overvejelser og hensyn der følger med, når man laver journalistik, og i dokumentarprogrammer går helt tæt på, hvilket han senest har gjort i programserien ‘INDEFRA’ på DR TV.

Det øvrige program offentliggøres løbende og man kan forvente flere internationale navne, samt aktuelle forfattere, debattører, klimaeksperter og andre spændende personligheder fra forskellige dele af kulturlivet.

På den baggrund kan man jo her i ventetiden gå og håbe på at festivalen f.eks. næste gang præsenterer disse tre navne til programmet. Mit bud er, at de nemlig ikke bare vil perfekt passe ind, de vil få det hele til at blomstre lige en tand ekstra på hver sin indtagende facon.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.