Dansksproget garage rock indtager Tyskland

”STJERNEVASK har både fuzz, fart, fis, og fri værdi på spil"

Fotograf: PRESSEFOTO

Hvis du for en stund vil befri dig for risikoen for at blive hjernevasket af algoritmernes slet skjulte påvirkning af den helt almindelige sunde fornuft, nysgerrighed og selvstændige stillingtagen, så vil jeg anbefale dig i stedet at bruge lidt kvalitetstid på den visionære og dejligt jordnære danske garage rock trio Stjernevask.

Trioen hed tidligere Mikkeline & Flux, og udgav under det navn i 2019 et enkelt album. Men livet trængte til et retningsskift, og både Mikkeline og trioen tog navneforandring.

Så guitarist Madelin Wilian, bassist Troels Løkza (The Poets, Sort Sol m.fl), og trommeslager Ole Ballund folder sig nu i fuldt flor og fuzz under navnet Stjernevask.

Det nuværende bandnavn falder fint i tråd med sangskriver Madelin Wilian’s forkærlighed for leg med ord – og Stjernevask, blev rent faktisk også til efter at ordet hjernevask lige havde været end tur i legestuen.

De kalder selv genren for ’Zombie garage rock tilsat vulcanic fuzz’. Hvis ikke der derefter ikke tegner sig et billede, så fortvivl ikke for Stjernevask opleves bedst i både lyd, ord og billede.

Det er helhedsindtrykket, der rykker, og gør en forskel når man sætter deres foreløbig to album i rotation.

Foto: Mads Kornum

Først kom i 2021 albummet ”Skt. Stefan Session”, hvor de havde ladet sig inspirere af gamle salmer og sange fra højskolesangbogen, og havde som mål at gøre teksterne mere almene og tidssvarende, blandt andet ved at fjerne ’han’ fortælleren og kønsfokus. Resultatet var en af den slags ulmende plader, der kun vokser med tiden, og evner at give gaver til det åbne musikalske sind. Et af den slags album, der matcher en anden af tidens gode trends “vild med vilje”.

Bandet er rundet af nogle fælles punkrødder, så alt er i princippet i og på spil. De er grundigt træt af gnidninger, træt af kasser, træt af krig, og da andet album blev til var de også træt af Corona.

Det kunne høres i et mere varieret og råt udtryk på det andet album ”Helte og kat”, der udkom digitalt sidste år og i LP format tidligere på året.

GUD ER ROCK’N ROLL

For ud over legen med ord, så er mantraet for bandet at ‘GUD ER ROCK’N ROLL’ – og så må der danses til en Stjernevask koncert. Det rytmiske output skal kunne mærkes ind til benet, samtidig med at man til en koncert med Stjernevask får sig en rejse, hvor punk- og surf musikken også inviteres indenfor, som mere end skæve eksistenser.

Inspirationskilderne er mange og forskelligartede, og i en snak med bandet kommer så forskellige navne som The Cure, Shannon & The Clams, Bob Hund, The Cramps, Gene Vincent, Wanda Jackson og David Bowie helt naturligt i spil.

Musikalsk arbejder de ud fra at der ikke må være langt fra tanke til handling. De tror på impulserne og de skud, der kommer fra hoften. Det betyder dog ikke, at der ikke lige må nørdes lidt i studiet med et ekstra lag orgel eller et stykke tuba, men grundlæggende skal det hele holdes frisk, analogt og håndholdt i nuet.

På tekstsiden fornemmer man til gengæld hvad Madelin Wilian mener, når hun siger at de er blevet til ud fra en ’garnnøgle af tanker fra egen suppegryde’. Man må sige at garnet bruges kreativt, og i mange sammensætninger, som giver plads til både smil, eftertænksomhed og forundring, fordi de leveres uden eget navlefnuller. .

”Musikken må gerne afspejle at bandet elsker mennesker”

– Madelin Wilian

  Den kvalitet, den følelse, den energi og det drive har de allerede opsnuset i Tyskland, hvor bandet tidligere med stor succes har været på turne. Nu tager de afsted igen, med tre koncerter her i august i Leipzig, Berling og Braunschweig.

  Her kan de blandt se frem til at høre den nye single ”AI”, som er en aktuel kommentar med glimt i øjet til hele debatten om kunstig intelligent, og ”Sød tøs” fra ”Helte og kat”.

  Sidstnævnte har fået sig en billedside i form af den slags video, der i al sin enkelhed sender en signal til de modtagelige, der stadig har punkens energi og poesi i blodet.

  Leave a Replay

  Scroll to Top

  Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.