Mangfoldigt Copenhagen Jazz Festival program

”Tønder Festival-stemning, Soulshine og dugfrisk jazznyt”

Fotograf: Brian Selander

Copenhagen Jazz Festival startede i fredags den 30. juni, og som vanligt er der dagligt et bredt udvalg af musikalske godbidder, at vælge imellem. Selvfølgelig primært centreret indenfor jazz, men også indenfor andre relaterbare genre eller det der ligner. Det er f.eks. ved at blive en kær tradition at Tønder Festival laver en “Friendly Takeover” for en enkelt dag.

Det plejer at være i forbindelse med de koncertdage, der bliver afviklet under navnet Roots and Jazz Balders Plads på Nørrebro.

Men i år bliver det i forbindelse med afviklingen af den nye gratis Ruby and Friends festival på Den Røde Plads i samme område. Festivalen er skabt som en slags søsterfestival til Roots and Jazz, og de to pladser ligger da også kun små 10 minutters gang fra hinanden. Den venlige overtagelse sker i morgen den 5. juli fra kl. 16.30.

Programmet er følgende:

16:30: Allison Russell (CAN)
18:30: Del Barber (CAN)
20:30: Sorten Muld (DK)

Første navn på plakaten er lidt af et scoop. Allison Russell fra Montreal i Canada, tidligere mest kendt som en del af duoen Birds of Chicago, gæstede med stor succes sidste års Tønder Festival, og gav en rod- og sjælfuld koncert, hvor hendes markante og varme stemme, og store udstråling virkelig gjorde indtryk.

Måske ikke så overraskende endda, for Allison Russell ankom med et stort internationalt gennembrud i bagagen takket været albummet ”Outside Child” (2021). Hun blev nomineret til blandt andet tre Grammy Awards i 2021 og vandt to UK Americana Music Awards. Senest har hun i år udgivet den fremragende single ”The Returner”, der ikke ligesom gør forventninger til det næste mindre.

Også sangeren og sangskriveren Del Barber er fra Canada, og gæstede ligeledes Tønder Festival sidste år. Han tilhører den nyere generation på americana- og countryscenen, der også tæller navne som f.eks Jason Isbell, Brent Cobb, og Parker Millsap. Han er netop nu aktuel med albummet “Almanac”, der udkom tidligere i år. I studieudgaven er han ikke i samme liga, som de førnævnte, men han er til gengæld en af de artister, der virkelig evner at løfte sine numre LIVE – alene ved sin personlighed og evne til naturlig og professionel performance.

Sidst men ikke mindst præsenteres det danske band Sorten Muld, som også spiller på dette års Tønder Festival. Et band der siden deres debut i 1998 har imponeret med sit helt eget musikalske univers med en blanding af tunge elektroniske beats, drejelirer, fløjter og den nordiske folkevisetradition. Efter en albumpause på hele 21 år vendte de i 2021 tilbage med albummet “Mark IV – Lånt Tid”, der understregede at de mindst har lige så meget på musikhjertet i dag, som de havde i begyndelsen.

Ud over disse tre Tønder navne kører de to festivaler også med sit eget selvstændige program, og det kan nok stresse nogle, at der f.eks. også i morgen onsdag kl. 17.30 på Balders Plads, optræder en sangskriver af højeste internationale karat, og med tydelige fællestræk med det der normalt skal til for at blive kaldt et topnavn på en Tønder Festival.

Der har amerikanske Jonatha Brooke dog pudsigt nok ikke været. Hun var her i landet sidste år på Nashville Nights International Songwriter Festival, hvor hun gav en stærkt intim koncert i selskab med Eric Bazilian og Mary Chapin Carpenter.

Nu kommer hun tilbage med et stærk band set-up – sammensat til lejligheden – bestående af Sean Driscoll, Morten Jay og Kent Olsen. Man kan forvente at de vil give et bredt udvalg af smagsprøver hentet fra hendes mange kvalitetstunge album, som er udkommet siden det roste debutalbum fra 1995.

Hvis man har lyst til musik på højt niveau endnu tidligere på dagen, så optræder et af vort lands bedste soul og blues stemmer Mike Andersen sandelig også på selvsamme scene kl. 15.00. Og sådan kan man altså hver eneste dag frem til den 9. juni, få stillet musiksulten i mange forskellige smagfulde afskygninger.

Hvis man har hang til SOULSHINE på højeste niveau, så er det bare med at kigge nærmere på programmet for Den Røde Plads i de kommende dage. BILAL (US), BOMBINO (NI), CHARLES PASI (FR) og ikke mindst den tidligere PRINCE sangerinde LIV WARFIELD, der sidste år gav en af de mest groovy og funky koncerter skribent har set længe, er på plakaten.

Oveni alle disse internationale esser stråler programmet også med hjemligt guld, som f.eks. Mathias Heise, Miriam Mandipira Soul Family og ikke mindst super smooth-jazz gruppen Smokers Lounge – der med kapelmester Jens Haack (sax) i front foran kapaciteter som Mikkel Nordsø (g) og Ben Besiakov (p, keyb) vil fremføre numre fra bandets bare to album, der er udkommet med hele 11 års mellemrum. Det seneste ”Secret” udkom tidligere på året, og må ubetinget stå forrest i køen når årets mest lyttelækre og helstøbte album skal kåres. Det er kort sagt bevægende og afbalanceret balsam for både sjæl og øregang.

Vi bevæger os senere på ugen mere rundt i den musikalske bredside, som årets program på Jazzfestivalen gemmer på. Men ellers er det bare at huske på, at det vigtigste at medtage på en festival er og bliver nysgerrigheden.

Foto: Brian Selander

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.