Det er nu gået hen og blevet sensommer og for det musikelskende publikum har der været et utal af både indendørs og udendørs koncerter at vælge imellem over hele landet.
Mandag aften d.18. juli var det så Frederiksberg Have, der havde glæden af den allersidste koncert fra opsætningen Cohen – en hyldestkoncert – med solisterne Steen Jørgensen, Signe Svendsen, Claus Hempler, Bjørn Fjæstad, Mike Andersen og Sara Indrio. I bandet befandt sig Palle Hjorth på keyboards, Lars Skjærbæk på guitar og kor, Mads Andersen på trommer – og kapelmester Troels Skjælbæk på bas og kor.
Selvom denne koncert var annonceret til at være den absolut allersidste koncert for Cohen, så virkede hverken bandet eller publikum særligt overbeviste om at det nu også var helt rigtigt, da emnet kommer på tale i en dialog mellem scenen og græsplænen. Så måske, hvem ved, kan de overtales til endnu en gang at hylde Leonard Cohens sangskat så smukt og personligt, som de gør med dette hold. Efterspørgslen skal i hvert fald nok være der.
Fra Cohen til Cash
Men ellers fortvivl ikke. For der er spændende nyt på vej fra kapelmester Troels Skjærbæk, der i de senere år har været tovholder i forberedelserne til hyldestkoncerterne for såvel Leonard Cohen, og for tilsvarende hyldestkoncerter for David Bowie, Bruce Springsteen og Bob Dylan
Denne gang går hyldesten til en af de helt store inden for countrymusikken, the man in black, legenden Johnny Cash, der i år kunne fejre sin 90-års fødselsdag, om han stadig havde været blandt os. Det er han ikke, han døde som 72-årig, men hans sange lever i bedste velgående.
Rammerne for dette første og indtil videre eneste annoncerede The Johnny Cash Tribute Show er Nashville Night International Songwriter Festival i Odense, der afholdes i dagene 16-18 september 2022 på hele otte forskellige venues rundt om i byen.
Stærke navne, godt håndværk og bankende musikhjerter
Festivalen afvikles for anden gang, og har som navnet antyder fokus på det gode sangskriverhåndværk, og det fællesskab, som sange kan skabe på tværs af landegrænser.
Det kunne man i den grad opleve sidste år, hvor ikke bare den omtalte Cohen-hyldestkoncert stod som et klokkeklart festivalhøjdepunkt, men blot var et blandt mange. Ingen nævnt – ingen glemt – læs nærmere omtale af sidste år festival her på siden.
Essensen er at en masse af Nashville’s stærkeste sangskrivere kommer forbi, og optræder i forskellige sammenhænge, idet festivalen er sammensat af både koncerter, writers round, og talks.
Programmet er i år endvidere krydret med aktuelle udenlandske kvalitetsnavne som Foy Vance, John Grant, Craig Finn & The Uptown Controllers, The Bros. Landreth, Andrew Combs, Jonatha Brooke, Stiko Per Larsson, Thomas Dybdahl, Beth Nielsen Chapman og Eric Bazilian (fra The Hooters).
Der er også masser af det bedste danske på plakaten som f.eks. Allan Olsen, Stine Vega, Randi Laubek og Katrine Schmidt, samt nogle af de helt unikke konstellationer som festivalen også byder på – f.eks. Kajsa Vala & Mike Andersen på samme scene, for ikke at tale om et par uhørt interessante writers round om lørdagen – først Rikke Thomsen, Sys Bjerre, og Live Strings hos Marcus Winther-John, og senere på dagen Lasse Helner flankeret af Pia Raug og Mikael K.
Selve The Johnny Cash Tribute Show afvikles fredag den 16. september i Odeon, og du kan få adgang ved at købe enten dagsbillet eller partoutbillet til alle dage.
Stefan Mørk, der er manden bag Nashville Night kan fortælle at det bestemt ikke var svært at få musikerne fra Nashville til at deltage i en Johnny Cash tribute koncert – og derfor vil man kunne opleve at amerikanske Payton Taylor, Noah Smith og Dan Smalley supplerer det danske drømmehold, der består af Kira Skov, Allan Olsen, Bjørn Fjæstad, Michael Rexen, Ginne Marker og Fallulah, mens bandet udgøres af Lars Skjærbæk, Rune Kjeldsen, Mads Andersen, Mikkel Damgaard og Troels Skjærbæk.
Det lykkedes Side 33 at få Troels Skærbæk til at løfte sløret lidt om hans forberedelser for hans kommende nye tiltag, selvom det har været en lynende travl sommer, hvor Troels har stået på scenen i mange forskellige konstellationer med blandt andre Poul Krebs, Michael Learns to Rock, Baal, og Stine Klingsten.
INTERVIEW
SIDE 33 – Hvordan går du til opgaven som kapelmester, er proceduren ens, om det er Cohen, Cash eller en helt tredje?
Troels Skjærbæk – ”Det er altid spændende at skulle løse kapelmester-opgaven. Først og fremmest er der jo vildt meget planlægning og kontakt til musikere, arrangører, teknikker osv. Har efterhånden fået en del erfaring og glæder mig virkeligt til at få det hele til at gå op i en højere enhed.”
SIDE 33 – Hvordan udvælges der numre og fordeles der sange til de enkelte artister ?
Troels Skjærbæk – ”Jeg foretrækker altid at artisterne selv finder de sange, der taler mest til dem. Nogle gange kan jeg skubbe lidt på – men det bliver bedst når de selv vælger…”
SIDE 33 – Hvor langt er I med processen?
Troels Skjærbæk – ”Vi er stadig i planlægningsfasen. Jeg er ved at færdig justere repertoiret, finde øve-muligheder og få alt det praktiske på plads.”
SIDE 33 – Er det planen, hvis det bliver en succes i Odense, at der kommer en tour rundt i landet ?
Troels Skjærbæk – ”Nej, det er meningen at dette skal være en helt speciel og unik aften”
SIDE 33 – Hvad er dit eget forhold til Johnny Cash – og har du oplevet ham live ?
Troels Skjærbæk – ”Nåede desværre aldrig at se ham live, men hans American Recordings og Live i St. Quentin har været faste følgesvende på landevejen i mange, mange år…
– Energien på San Quentin er fænomenal. Det er et album, der cementerer myten om den lidt lovløse countrystjerne med et hjerte af guld. Men jeg er mest imponeret over, hvordan Johnny Cash rundede karrieren og livet af.”