Nye kræfter sikrer at anerkendt Folkemusikpris fortsætter

”Årets Helge uddeles for ottende gang – fire stærke navne kæmper om prisen i år”

Fotograf: PRESSEFOTO

Årets Helge er en mindepris opkaldt efter musiker og organisationsmand (blandt meget andet) Helge Arildsøe, der døde alt for tidligt i 2014.

Med prisen følger en statuette og en lang række koncerter på danske spillesteder og festivaler året igennem. I år har Slagelse Musikhus, Tønder Festival, Skagen Festival, Folk i Hønsehuset, Sange i Skoven, Richter Roots, Musik over Præstø Fjord, Strib Vinter Festival, SPOT Festival og Maskinhallen alle takket ja til at præsentere årets prismodtager.

Hvem det bliver offentliggøres efter påske. Tidligere års vindere har været Marc Facchini, Flemming Walther, Jarl Jakobsen, Natasje Lee Dickinson, Andreas Laursen, og sidste år Stine Klingsten.

Nye kræfter, nye tiltag, nye mål, ny debat

Den gamle bestyrelse havde nået et mæthedspunkt og stod ved en skillevej, hvilket betød, at foreningen ville opløses, med mindre nye kræfter tog over. På opfordring takkede musikerne M.C. Hansen og Marc Facchini ja til at træde ind i en ny bestyrelse sammen med den allerede siddende Svend Erik Larsen, der har været med fra starten. De tre udgør i første omgang den nye bestyrelse og vil sammen med et akademi arbejde på at forløse foreningens potentiale og udvikle på de muligheder, det skaber for prismodtagerne at modtage prisen.

Som noget nyt er fire sangskrivere nominerede, når Årets Helge uddeles for ottende gang. Prisen gives til et talent, der efter priskomiteens vurdering vil have særligt gavn af at modtage prisen og som viser lovende takter både musikalsk og lyrisk og udviser socialt engagement i sin ageren som sådan eller i sine tekster.

Et akademi af bestående af markante personer på den danske folkemusikscene har indstillet hver deres bud på årets prismodtager af Årets Helge og er kommet frem til fire kandidater, der skiller sig ud.

Akademiet består i år af de tre bestyrelsesmedlemmer – formand M.C. Hansen, kunstnerisk leder på Skagen Festival Svend Erik Larsen, og Marc Facchini – samt kunstnerisk leder af Tønder Festival Maria Theessink, forfatter og musiker Lars Emil Foder, kunstnerisk leder i Maskinhallen Jens Ole Hvid Amstrup, Anne Marie Kamilles fra Musik over Præstø Fjord, og projektleder Anders Ovesen fra ROSA.

Med nomineringen af fire meget forskellige kandidater ønsker akademiet at bidrage til en debat om, hvad folkemusik er i 2022.

Hvilken betydning har det for folkemusikere, at de med deres tekster forholder sig til verden omkring dem – og hvor går grænsen for hvornår, noget kan kategoriseres som folkemusik?

Forskelligheder er noget man samles om

De nominerede til Årets Helge i 2022 er Barbro, BishBusch, Kristian Bach, JUMA.

Akademiet udtaler følgende om de nominerede:

Barbro nomineres til Helge Arrildsø’s Mindepris for sit arbejde med at modernisere den nordiske vise- og sangskrivertradition. Med sin debut-EP har Barbro slået tonen an til et langt og sundt virke, hvor der både er plads til knugende personlige fortællinger og hårdtslående politisk indignation. En hudløst ærlig sangskriver med en rørende stemme, og et udtryk, der når dybt ind bag paraderne hos både publikum og anmeldere.”

Kristian Bach er en folkesanger af hjertet. Hans klokkeklare stemme og hans ørefængende melodier går rent ind og lejrer sig, så man kan ikke lade være med at nynne med. Genren er dansksproget singersongwriter med rødder i folk og country og med tråde til den danske visesangstradition. Sangene er hudløst ærlige og personlige og kredser om temaer som psykologi og spiritualitet samt div. værdi- og socialpolitiske emner.”

BishBusch (aka Søren Buschmann Friis), der i 2020 udgav sit solodebutalbum af samme navn, skriver og synger på dansk, og begge dele gør han godt. Her er en sangskriver, som vil noget med det danske sprog. Bevidst om traditionen, men også med en tydelig lyst til at lege og eksperimentere, både hvad angår lyrikken, der ikke altid rimer som forventet, akkordprogressioner der pludselig kan stikke af og ikke mindst en instrumentering og produktion, der giver plads til både violin-hav og autotune. Det er forfriskende. Også genremæssigt er der højt til loftet. Der trækkes på folkemusik, alternativ rock, hiphop og singer-songwriter-tradition. Gennem det hele løber en ærlig og inderlig tone som en rød tråd, på én gang skrøbelig og stærk. Musik, der drømmer! Og dét har vi brug for.”

JUMA udviser på en gang stor musikalsk nysgerrighed, socialt engagement, forståelse for kulturelle traditioner og musikalsk ophav, men overskrider enhver forhindring, der forsøger at sætte grænser for hvilken musik og hvilke kulturer, der kan smelte sammen. JUMA er på en gang traditionel og kontemporær folkemusik og kan meget vel vise sig at være det første skud på stammen af en hel generation af folkemusikere, der vil vende op og ned på vores forståelse af, hvad folkemusik er og hvilken rolle vores nationale identitet spiller i en globaliseret hverdag.”

JUMA’s debutalbum blev anmeldt her på siden med en varm anbefaling, under overskriften ”Sangskatte mødes – og smagfuld samhørighed opstår”. De har netop udsendt en live session af den uhyggeligt aktuelle “Kringsatt Av Fiender” i et af deres velkendte mix med en tilsvarende arabisk folkesang “Lamma Bada Yatathanac”. Stærke sager – og endnu et rørende og tankevækkende bevis på at der er så meget mere der samler os mennesker, end der skiller os ad – uanset køn, religion etc. – ikke mindst hvis hvis vi bruger musikken til at samles om.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.