Per Wium forlader ACHE

”De danske prog-rock pionerer ændrer i bandet inden længe ventet comeback”

Fotograf: PRESSEFOTO

I en forhåbning om at det bliver muligt at spille koncerter i løbet af 2022, mødes de danske prog-rock pionerer ACHE nu igen i øvelokalet efter en lang Corona-pause, og efter en lille justering af holdet bag det længe ventede comeback.

Bandet havde deres storhedstid i årene 1970-1977, hvor de udgav fire album, hvoraf specielt de to første  “De Homine Urbano” og “Green Man” i dag har klassiker status indenfor dansk rockhistorie.

Bandet blev som aktivt band reelt opløst i 1980, men fandt sammen igen i november 2019 i forbindelse med en flot mindekoncert for bandets sidste trommeslager Gert Smedegaard (C.V. Jørgensen m.fl), der var død af kræft året før.

Besætningen var her brødrene Finn og Thorsten Olafsson fra den oprindelige besætning, og så med Per Wium (keys), som også var med i ACHE fra 1976-1980 – og ved tidligere reunions i 1985 og 2003, og så Gert Smedegaard’s søn Jacob Smedegaard på trommer. Koncerten gav mod på mere og bandet meldte ud at de nu var gendannet med de fire nævnte suppleret af August Ussing på vokal.  

Per Wium – Foto af Sven Levandowsky

Der var planlagt koncerter i Amager Bio og på Kun For Forrykete Festival i 2020, men som alt andet blev koncerterne aflyst som følge af COVID-19 pandemien. I stedet står koncerterne nu i kalenderen for 2022, men det bliver uden Per Wium (CV. Jørgensen, Lotte Rømer, Thorstein Thomsen) der i denne uge meddelte, at han har valgt at trække sig fra bandet. Per Wium forklarer selv på sin Facebook side:  

”I 1976 afløste jeg Peter Mellin ved HAMMOND-orglet i gruppen ACHE. Jeg besøgte ham et par gange i Herlev ved Kbh. og han viste mig akkorderne (dejligt kreative og raffinerede) til hans mange sange til gruppen. Til næste år afløser Peter mig i ACHE. Der er så gået 46 år siden vi sidste byttede plads.

I det mellemliggende næsten halve århundrede har Peter og jeg haft dejlig kontakt. Vi har det herligt sammen og vores musiksmag er den samme. For nylig arrangerede vi to en Beatles-aften, dejlig oplevelse endnu engang. Jeg var med i ACHE fra 1976 – 1980. Samt i alle reunions siden. 1985, 2003 og 2019. Det var egentlig også meningen at jeg skulle sidde ved keyboards ved ACHEs koncerter i 2022. Men jeg har valgt at trække mig – ganske udramatisk!

Dels fordi jeg har meget at gøre med Beatles-bandet “Something”. Dels fordi jeg stadig har mange musikforedrag. Og ikke mindst fordi jeg faktisk siden 2015 har ønsket at skære ned på aktiviteter.

Jeg syns det er SÅ herligt at Peter Mellin er med i ACHE igen – og jeg skal høre ham/dem i Amager Bio til maj!”

Så intet er altså så skidt, at det ikke er godt for noget – for med tilgangen af Peter Mellin har bandet altså hele tre originalmedlemmer ombord – og mange vil med garanti kende til Peter Mellins store rolle og betydning for ACHE’s musik og lyd. Ikke mindst for hans sublime Hammond- og keyboardspil både live og på de første banebrydende album “De Homine Urbano” og “Green Man”. Efter opløsningen af ACHE i 1971 gendannede Peter Mellin og Finn Olafsson i 1975 ACHE i en ny konstellation for at indspille “Pictures from Cyclus 7” albummet – et album, som Peter Mellin komponerede musikken til. Albummet er i nyere tid blevet kendt for Travis Scott’s sampling af guitarriffet fra nummeret “Expectation” (se nedenstående video).

ACHE kan høres i Amager Bio den 21. maj 2022 og ved Kun for Forrykte festivalen i første weekend af juni 2022. Det er sandsynligt, at flere koncerter vil blive annonceret i løbet af vinteren.

ACHE ved mindekoncert – Foto: Sven Levandowsky

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.