To dage med kvalitet på alle hylder

"Rootsy Vinter Fest har et superiør program klar"

Fotograf: Anders Johansson

Er du til Roots, Americana, Country eller det der ligner, så er vores naboland på den anden side af sundet lidt af et mini-mekka i forhold til hvad og hvor meget, der præsenteres indenfor disse genre i det store land med de mange små spændende spillesteder, der hylder det rodfyldte og det håndspillede.  

Det oplevede et af vort eget lille lands ypperste bands indenfor roots-rock/indie-americana – The Mukherjee Development, da de her i efteråret var på tour i Sverige/Norge med fem koncerter som hovednavn, og seks koncerter som support for Walter Trout. The Mukherjee Development er et band, der med et af årets bedste album – debutalbummet “Burnin’ Time” – i bagagen, efter sigende bare spillede sig bedre og bedre – hvilket bestemt ikke siger så lidt.

Den 4. november spillede de i Tryckhallen i Falkenberg med så stor succes, at publikum nærmeste krævede dem tilbage. De altid årvågne og skarpsindige arrangører hos Rootsy Live Falkenberg har straks gjort krav til handling, og fredag den 3. februar er The Mukherjee Development således tilbage på svensk jord i forbindelse med indendørs weekend festivalen Rootsy Winter Fest 2023, der afholdes den 3. og 4 februar.

Foto: Anders Johansson

Falkenberg er blot 2½ time i bil fra København, eller en togtur med 14 stop fra Hovedbanegården – og en rejsetid på 2 timer og tre kvarter. En hyggelig lille by, der altid er et besøg værd – også uden for vandkantsæsonen – og da ikke mindst når musikken spiller, og det gør den ofte takket være en hold af musikalske nysgerrige ildsjæle med puls og fingerspidsfornemmelser for både ‘det næste’ og det aktuelle.

Både tungt skyts og følsomme sider

Udover The Mukherjee Development kan man opleve otte koncerter af den slags, som også ville pynte gevaldigt i et Tønder Festival program.

Fra Sverige kommer duoen Lily Arbor, der i år har udsendt et af den slags klangfulde country-pop album, der har potentiale til at åbne døre til spillesteder langt uden for hjemlandets grænser.

Det samme kan ske for Jesper Lindell, der i år udsendte sit andet album ”Twilights”. Hans sjælfulde roots-rock har bragt ham land og Europa rundt i år. Blandt andet gæstede han Bartof Station, hvor vi her på SIDE 33 mildt sagt var begejstrede.

Nu spiller han hele to gange på Rootsy Winter Fest. Fredag er der fokus på eget materiale med eget band, og lørdag fortolker han sammen med hemmelige gæster en af de store inspirationskilder – THE BAND! Tråden til lige netop det band er i øvrigt ganske kort. På “Twilight” fortolker han nemlig The Band nummeret “Twilight” i et skøn duet duet med selveste Amy Helm, datter af et af de originale The Band medlemmer; Levon Helm.

Tredje svenske navn på festivalen er The Helsingland Underground, der med seks album allerede til fulde har har bevist, at man sagtens kan have sydstatsrock i blodet, selvom man kommer fra det nordlige Sverige. De er pænt gode på album, men denne skribent kan af erfaring berette, at de rent faktisk lige er den tand bedre når man oplever dem live.  

Hele fire amerikanske navne kommer også forbi – Teddy and The Rough Riders om fredagen, og Caleb Caudle, Early James og L.A. Edwards dagen efter. Fire navne, der bygger på et fundament af gammel kærlighed, der ikke ruster, men har fået nyt liv via disse nye ambassadører, og en masse nye sange med ild i.  

Teddy and The Rough Riders er ægte amerikansk undergrundsrock, country og grænseløs 70’er rock n roll i ét saligt rod, hvilket er dokumenteret på foreløbig to album. Caleb Caudle er den mere historiefortællende singer-songwriter type, der med en blød og varm vokal, deler ud af de mere klassiske country dyder i den slags arrangementer, der bare automatisk gør at man aktivt lytter med. Hans femte album ”Forsythia” udkom i år, og har modtaget masser af ros fra den skrivende presse verden over.

Early James mikser sjælfuld gospel og den mørke blues. Og det med en af den slags stemmer, der er risiko for brændemærker din øregang allerede ved første møde. Så er du advaret. Både hans første og andet album er lavet i samarbejde med Dan Auerbach (The Black Keys) og fremstår i min optik, som noget af det bedste genren har budt på i dette årti.

Sidst men ikke mindst kommer også LA. EDWARDS, der på forhånd var mig helt ubekendt. Og sådan er det med folkene fra Falkenberg. De præsenterer både de navne man drømmer om, og dem man aldrig har hørt om, men med rimelig garanti vil drømme sødt om fremover.

Så når de på programmet her, og Classic Rock Magazine i deres omtale af L.A. EDWARDS inddrager både Tom Petty, Jackson Browne og Neil Young, så ved man da at det er noget, der skal tjekkes ud.

Så umiddelbart er der masser af gode grunde til at holde en lille mini vinterferie i det svenske. Men skynd dig. De elsker altså roots musik på de egne, og Tryckhallen har trods alt ikke mere end sine 300 kvadratmeter at gøre godt med.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.